top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

NİLGÜN'ÜN ELMALI POĞAÇASI


Adı ‘Elmalı Poğaça’ ama aslında ‘Elmalı Pay Kurabiye’… Ağızda dağılan kıyıl kıyıl hamurdan ekşi tatlı elmanın ferahlatıcı tadına doğru bir lezzet yolculuğu! Elmalı Poğaça’nın oldukça fazla sayıda değişik reçetesi mevcut fakat rahatlıkla iddia edebilirim ki bu en iyisi.. Annem bu tarifi Ankara’nın en meşhur pastanelerinden birinin sahibi olan arkadaşının şefinden almıştı.

Ne zaman o pastaneye gitsek mutlaka bu poğaçadan da alırdık. Annem bir gün arkadaşından bu şahsına münhasır poğaçanın tarifini istemiş .

Eczacılık Fakültesi’nden sınıf arkadaşı oldukları için arkadaşı annemi kırmamış ve mutfaktan şefini çağırmış böylece annem tarifi kabaca öğrenmeyi başarmış.

Ardından annem evde sıkı bir Ar-Ge çalışmasıyla reçeteyi geliştirdi ve ‘O’ tadı ve dokuyu yakaladı. Bu sayede biz Ankara’dan İzmir’e taşınmış olsak da bu eşsiz lezzetten mahrum kalmadık. Zaten Ankara ile ilgili en büyük özlemimiz Müthiş Pastaneleri… Paylaştığım ise, anlatılmaz yaşanır bu güzelliğin adım adım tarifi;

Malzemeler:

Hamuru İçin;

250 gr margarin (erimiş)

½ su bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı pudra şekeri

2 yemek kaşığı yoğurt

5 gr karbonat (1 paket)


Birkaç damla limon suyu

5 gr vanilya (1 paket)

~900 gr un

İçi İçin;

600 gr elma

2 yemek kaşığı toz şeker

½ limon suyu

1 çay kaşığı tarçın 5 gr vanilya

½ su bardağı ceviz


Üzeri İçin; Pudra Şekeri

Yapılışı:

İçi İçin; Elmalar soyulmadan küçük küçük doğranır, toz şeker ve cevizle birlikte hafif pişirilir. Limon suyu, tarçın ve vanilya katıldıktan sonra soğuması için bir kenarda bekletilir.

Hamuru için; un haricinde gereken bütün malzeme karıştırma kabına konur. Erimiş margarin karışıma eklenirken çok sıcak olmamasına dikkat edilir. Karbonat limon suyunda köpürtüldükten sonra harca katılır. Ardından kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un yavaş ve kontrollü bir şekilde eklenir. Yoğrulan hamur 12-13 eşit parçaya bölünür. Her biri merdane yardımıyla veya elle açılır, iç malzeme pay edilir. Poğaça şeklinde kapatılır.

180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir. İlk sıcaklığı gittikten sonra her biri pudra şekerine bulanır.

321 görüntüleme0 yorum
bottom of page