top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

HAVUÇLU KEK


Daha önce Amerikan klasiği yumuşacık, içi portakal rengi havuçlarla dolu bu kekin tarifini sizinle paylaşmıştım. Ancak pişirirken büyük bir kek kalıbı kullanmak yerine parti ve kutlamalar için çok daha uygun olduğunu düşündüğümden dolayı muffin kalıpları kullanmıştım. Muffin’lerde de aynı ipeksi dokuyu ve lezzeti yakalamıştım.

Belki '3 Şubat’ın Havuçlu Kek Milli Günü' olduğundan ve havuçlu kekin tarihteki ilk kek olduğundan birçoğunuzun haberi yok. Araştırmadan önce açıkçası benim de haberim yoktu, ama bildiğim bir şey vardı ki son yıllarda üstlendiği 'âşıkların keki' misyonundan önce lise yıllarımda bizim evde annemin yaptığı keklerin içinde en sevdiklerimden biriydi.. Hatta arkadaşlarım benim hakkımda okul yıllığında yazarlarken; annemin bana öğlen yemeği için yaptığı keklerden bayağı bir bahsetmişlerdi. İşte öğle aralarında yemekten çok zevk aldığım o kekin tarifi;

Malzemeler:

5 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1½ su bardağı rendelenmiş havuç

½ su bardağı ayçiçeği yağı

1 tatlı kaşığı tarçın

1 paket kabartma tozu

½ su bardağı çekilmiş ceviz

Ya da 1-2 yemek kaşığı yer fıstığı

1½ su bardağı un

Limonlu Glazür İçin;

1 su bardağı pudra şekeri

2-3 yemek kaşığı taze limon suyu

Üzeri İçin;

Rende hindistan cevizi, toz tarçın

Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle birlikte mikser yardımıyla rengi açılıp kıvam alana kadar yüksek devirde çırpılır. Yağ kek karışımına katıldıktan sonra elenmiş olan kuru malzeme, ceviz ve rendelenmiş havuç eklenir; homojen bir kek harcı elde edene kadar çırpılır. Ardından yağlanmış ve hindistan cevizi rendesiyle kaplanmış olan kek kalıbına dökülür.

Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 30 dakika pişirilir. Kekin pişip pişmediği her zaman ki gibi ortasına çubuk batırılarak kontrol edilir. Çubuk temizse tamamdır. Fırından çıktıktan, ilk sıcaklığı gittikten sonra üzerine pudra şekeri ve taze sıkılmış limon suyunu karıştırarak hazırlamış olduğumuz glazür dökülür. Son olarak rende hindistan cevizi ve toz tarçınla süslenir.

PS: Havuçlu Muffin yazımda antika orijinal tarifi sizinle paylaşmıştım.

"Fransız Aşçılık Sanatı 1827, AB Beauvilliers ‘Gâteaux de Carottes’"

130 görüntüleme0 yorum
bottom of page