top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

SEVGİLİLER GÜNÜ PASTASI


Yine bir sevgililer günü; yine bir 14 Şubat… Sevdiğimize kendisini çok özel hissettirmek ve ona değer verdiğimizi göstermek için bize sunulmuş romantik bir gün…

Aslına bakarsanız sevgililer günü geleneksel olarak Şubatta yapılan bir Roma festivalinde doğmuş!

Festivalin adı 'Lupercalia'

Şubat ayının ortalarında baharın gelişinin kutlandığı, festivale katılan erkeklerin bir kutudan kızların isimlerini çekip festival boyunca sevgili oldukları hatta daha sonra bazılarının evlendiği, eğlenceler yapılırmış. Daha sonra kilise bu festivali

bilinen en eski ingilizce sevgililer günü mesajını yazıp idam edildiği gün olan 14 Şubatta sevdiğine gönderen Aziz Valentine’nın da hatırlandığı insanların aşklarına hislerini ifade ettiği bir kutlamaya çevirmiş. İyi ki de çevirmiş çünkü kendimizi hayatın koşuşturması içinde kaybetmişken en azından sadece bir gün bile zamanı durdurmak ve sadece sevdiğimize odaklanmak çok güzel.

Hayatımızın anlamının, aşkımızın bizim için kendi elleriyle hazırladığı bir pasta hangimizi mutlu etmez ki! Tarif benden, yapması sizden..


Pasta İçin Malzemeler:

1 su bardağı dondurulmuş vişne, 1 su bardağı bitter damla çikolata

Pandispanyası İçin Malzemeler;

3 adet yumurta

2/3 su bardağı toz şeker

3 yemek kaşığı ılık süt

2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

1 su bardağı (un+kakao)

-(kakao=3 yemek kaşığı)

1 yemek kaşığı badem unu, 1 paket kabartma tozu

Pandispanyanın Yapılışı;

Yumurta ve toz şeker mikserin yüksek devrinde çırpıldıktan sonra sırasıyla ılık süt, yağ ve kuru malzemenin elenerek eklendiği kek harcı önceden ısıtılmış 180 derece fırında

30 dakika pişirilir.


Pastacı Kreması İçin Malzemeler;

500 ml süt

2,5 tepeleme yemek kaşığı nişasta

¾ su bardağı toz şeker

4 adet yumurta sarısı

1,5 yemek kaşığı tereyağı

½ çubuk vanilya

3-4 yemek kaşığı çırpılmış kremşanti

Kırmızı gıda boyası

Pastacı Kremasının Yapılışı;

Yumurta sarıları ve toz şeker mikser yardımıyla çırpılır. Bu sırada vanilyalı süt ısıtılır. Çırpılmış yumurta karışımının üzerine nişasta eklenir ve çırpılır. Ilınmış süt yavaş yavaş alıştırarak yumurta karışımının üzerine konur. Karışım ocağa alınır. Koyulaşana kadar kısık ateşte pişirilir. Pişen kremaya önce tereyağı eklenir ve soğutulur. Soğuyan kremaya kıvamını ayarlamak ve istediğimiz ipeksi dokuyu elde etmek için köpürtülmüş kremşanti katılır ve mikserle çırpılır. Rengini biraz daha pembeleştirmek için bir miktar kırmızı gıda boyası damlatılır.

Köpürtülmüş Kremşanti İçin Malzemeler;

2 paket toz kremşanti

1 su bardağı soğuk süt

Birkaç damla kırmızı gıda boyası

Köpürtülmüş Kremşanti’nin Yapılışı;

Toz kremşanti ve soğuk süt çırpılır. Pembe renk elde etmek için bir miktar kırmızı gıda boyası damlatılır. Kremşanti’nin 3-4 yemek kaşığı kadarı pastacı kremasıyla karıştırılır, geri kalanı ile pastanın dış yüzeyi kaplanır.

Pastanın Yapılışı:

Pandispanya 3 eşit kalınlıkta kat elde edilecek şekilde kesilir.

İlk katın üst yüzü vişne suyu ile hafif ıslatılır ve sıkma torbasıyla pastacı kremasının yarısı sıkılır. Pastacı kremasıyla kaplanan kek katının üzerine ½ su bardağı vişne ve ½ su bardağı bitter damla çikolata serpiştirilir. İkinci kat içinde aynı işlemler tekrarlanır. En üste kekin son katı koyulduktan sonra bir gece bu şekilde üzeri kapalı olarak buzdolabında dinlendirilir. Ertesi gün pastanın dış yüzeyi kremşanti ile kaplanır. Şeker hamurunu merdane yardımıyla açarken pasta buzdolabında bekletilir ki kremşanti otursun.


Şeker Hamuru Kaplaması İçin Malzemeler;

250 gr hazır pembe şeker hamuru

Silikon merdane

Kalp şeklinde metal kalıp

Hamur kesme ruleti, 2 adet yağlı kağıt

Şeker Hamuru Kaplamasının Yapılışı;

Şeker hamuru 2 adet yağlı kağıt arasında merdaneyle açılır ve dış yüzeyi köpürtülmüş şanti ile kaplanmış pastanın üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirilir.

Elinizde kalan şeker hamuru tekrar açılır ve ince bir şerit elde edilir. Bu şeritle pastanın dip çevresine kuşak geçirilir. Fazla kalan şeker hamuruyla da arzu ettiğiniz şekilde modelleme yapılır.

Bizim pastamız sevgililer günü temalı tasarlandığı için ‘Kalp ve Ok’ çalışmayı tercih ettim. Şeker hamuru kalıpları kullanarak ya da hayal gücünüzle istediğiniz şekilde süslemek sizin elinizde..



54 görüntüleme0 yorum
bottom of page