top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

LİMONLU TART (Fransız Tarzı)


“Fransız Tarzı Limonlu Tart” krema ve tereyağının keskin ve taze limon tadıyla buluşması .. ülke sınırlarını aşan şöhretiyle, ilginç bir tatlı...

Limonlu krema dolgusu ve tatlı kırıntı hamurundan yapılmış bir taban ile tatlı ve ekşinin inanılmaz uyumunu içinde barındıran bu tart, 19.yy 'da zenginliğin ve iyiliğin bir sembolü olarak krala sunulmuş.

Anavatanı aslında İngiltere olduğu düşünülse de tam bilinmiyor ama kesinlikle Fransızlar geliştirmiş, bugünkü haliyle ve içerdiği C vitamini sayesinde hem leziz hem sağlıklı olmasıyla bu “Cheesecake” benzeri tatlı tarih boyunca çok sevilmiş. Anavatanının Amerika olduğunu düşünenler de var, ünlü “Amerikan Limonlu Tart” ise misket limonu ve süt reçelli krema dolgusunun altında bisküvi tabanı ve limon asiditesini dengelemek için üzerinde mutlaka merengle sunuluyor.

Hamurun üzerinde sulanan taze meyveler (özellikle orman meyveleri) ve kremsi malzemeler kullanıldığında kör pişirme tekniği en mükemmel sonucu veriyor.

Eğer çok fazla ekşi tatlarla aranız yoksa limon yerine portakal, mandalina suyu, ananas ve mangoyla da müthiş oluyor. Sevgililer günü yaklaşırken hafif ve şık bir tatlıyla sevdiğinize romantik bir sürpriz olsun derseniz özellikle de ekşi tatlardan hoşlanıyorsa bir deneyin derim.


Malzemeler:

Hamuru İçin;

250 gr un

100 gr pudra şekeri

150 gr tereyağı

1 yumurta (orta boy)

Bir çimdik tuz



Yapılışı:

Hamuru hazırlamak için mutfak robotuna un, pudra şekeri ve soğuk tereyağı konur. Kırıntı formunu alana kadar karıştırılır. Üzerine yumurta ve tuz eklenir. Homojen bir hamur elde edilir. Ve 1 gece bekletilmek üzere kapalı bir şekilde buzdolabına kaldırılır. Ertesi gün 20 cm çapında bir tart kalıbının tabanı uygun bir zemine yerleştirilir. (ben zemin olarak sil pat kullanmayı tercih ettim)

Tabana biraz un serpiştirildikten sonra hamur konur ardından merdane yardımıyla inceltilen hamurun kenarları hafifçe içe doğru katlanır ve hamur; tart kalıbının tabanıyla beraber kalıbın içine aktarılır. Kenarları düzeltildikten sonra elimize kalan fazla hamurla da minik tartoletler yapılabilir.

Hamurun üzeri ve özellikle kenarları uygun büyüklükte kesilmiş bir yağlı kağıtla örtülür ve nohut veya ısıya dayanıklı seramik boncuklar kullanılarak yağlı kağıdın üstü ağırlaştırılır. Kenarlarını çok dikkatli örtmenizi tavsiye ederim hemen kızarıveriyor, kurumasın! Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kör pişirme tekniğiyle pişirilir. Eğer tartınızın tabanının daha fazla kızarmasını arzu ederseniz 10 dakika daha, bu sefer üzeri açık olarak fırına tekrar atabilirsiniz.


Krema İçin;

300 ml limon suyu

200 gr toz şeker

3 adet yumurta

3 adet yumurta sarısı

25 gr mısır nişastası

1 kaç damla vanilya esansı


200 ml krema (1 paket)

70 gr tereyağı

Yapılışı:

Limonlar sıkılır, elde edilen taze limon suyunun üzerine 150 gr toz şeker eklenir ve ısıtılır. Bu sırada yumurtalar, kalan toz şeker ve mısır nişastası karışımı rengi açılana kadar çırpılır. Ilınmış şekerli limon suyu yavaş yavaş yumurtalı karışıma katılır. Hepsi beraber ocakta koyulaşana kadar karıştıra karıştıra pişirilir. Kaynadıktan sonra çok çabuk katılaştığı için hemen ılık süt kreması eklenir.

Oda sıcaklığına gelen limonlu kremaya son olarak yumuşak haldeki tereyağı katıldıktan ve güzelce karıştırıldıktan sonra kör pişirmesi tamamlanmış olan tart tabanının içine doldurulur.

1 saat buzdolabında bekletildikten sonra limonlu tartın üzerine “Clear Syrup” sürerek tarif tamamlanır.

“Clear Syrup” ise sadece bizim bildiğimiz “Şerbet” yalnız bu sefer yoğun bir kıvamda hazırlanmalı..

En son tartın üzeri taze limon yaprakları ve narenciye dilimleri ile süslenir.

-100 gr toz şeker ve 50 gr su kullanarak basit bir şerbet yapılır, soğutulur ve buzdolabında bekletilir.

1.752 görüntüleme0 yorum
bottom of page