top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

CONFIT DENİZ KABUĞU MAKARNA

Bundan önceki yazımda Confit’ten; gerek mutfaktaki yeri gerek yapımıyla ilgili, ayrıntılı bir şekilde bahsetmiştim. Bu yöntemle besinleri muhafaza etme yoğun hayatın içerisinde hem sağladığı kolaylık hem de barındırdığı lezzetle bence her zaman tercih edilmeli. Biz evde makarnayı gerçekten çok seviyoruz, her gece yesek bıkmayız. Değişik soslar eşliğinde makarna bizim için gerçek bir ziyafet.. Bir de buzdolabında önceden hazırlanmış makarnanın üzerini süslemeyi heyecanla bekleyen bir “Confit Domates Sos” varsa değmeyin keyfimize!

Malzemeler:

1 paket deniz kabuğu makarna

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

1 yemek kaşığı zeytinyağı (arzuya göre)

Yeteri kadar içme suyu

Confit Domates Sos;

5 adet orta boy domates

5 adet büyük kapya biber

2 adet acı kuru biber

5-6 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı biberiye

½ su bardağı sızma zeytinyağı

Confit Domates Sosun Yapılışı:

Yıkanan biberlerin tohumları ayıklanır ve küçük küçük doğranır. Arzuya göre acı biber katılabilir.

Domatesler de yıkanır ve aynı şekilde doğranır. Tuz ve karabiber serpilir. Sarımsaklar da tencereye katılır, hep birlikte pişirilir.

Ardından sapları ayıklanan kekik ve biberiye koyulup blenderden geçirilir. Bir taşım kaynatılır. Sızma zeytinyağı çiğden eklenir, zeytinyağı koymadan önce ateşten alınır. Kullanılması planlanan kavanozlar ve kapakları suda kaynatılarak sterilize edilir. Bu miktarda hazırlanan sos confit 850 gr’lık 2 adet kavanoz için ideal.. Kavanozlara doldurulur ve ağızları sıkıca kapatılır. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edilir.

Soslu Makarnanın Yapılışı:

Makarnayı haşlamak için evde her zaman büyük bir tencere ve makarna eklendiğinde makarnanın üzerine kadar çıkacak miktarda içme suyu kullanırız.

Biz çok fazla su kullanmayız çünkü bütün suyu içine çekmesini isteriz, süzmeyiz.

Suyu çok faydalı olduğu için bir damlasının bile ziyan olmasını istemeyiz.

Aslında makarna haşlarken 10 gr tuz-100 gr makarna-1000 ml su kuralına uyulur, kişi sayısına göre makarna miktarı arttırıldığında su ve tuz miktarı da aynı oranda artar.

Su fokur fokur kaynayana kadar sabırla bekledikten sonra tuzunu katarız.

Su kaynamadan önce asla

tuz eklenmez; tuz suyun kaynama derecesini yükseltir ve donma derecesini de düşürür kışın yollarda buzlanma olmasın diye tuz dökmeleri de bu sebepten..

Kaynayan tuzlu suya tercih ettiğiniz çeşitte bir paket makarna eklenir ve pişirilir.

İtalyanlar önceden hazırladıkları soslarının ihtiyaçları kadar olan miktarını biraz tereyağı katarak ısıtıp haşlamış oldukları “Al Dente” kıvamda makarnayı, sosla birlikte bir süre pişeceğini göz önünde bulundurarak, sosla buluştururlar. Ve haşlama suyundan da bir miktar almayı ihmal etmezler haşlanmış olan makarnayı asla yıkamazlar. Bir de makarna haşlarken asla zeytinyağı eklemezler.

PS: Ben bütün haşlama suyunu makarnaya çektirdiğim için haşlarken eklediğim tuz ve su miktarına dikkat ediyorum, ama İtalyanlar bu aşamada oldukça fazla tuz ve su kullanıyorlar.

80 görüntüleme0 yorum
bottom of page