top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

CONFIT (KONFIT) DOMATES SOS


“Confit”; meyve, sebze ve eti uzun süre saklayabilmenin bizim aslında çok aşina olduğumuz bir yolu.. Konserve şeftali, reçel, zeytin, turşu hepsi birer confit…

Fransızların “Ördek Confit”i örneğin; geleneksel olarak bakır bir tencerede

24 saat pişirilir. Yağını salan ördek kendi yağının içinde konserve olarak 1 yıla kadar saklanabilir.

“Domates Confit” ise domateslerin fırında düşük sıcaklıkta uzun süre domatesler karamelize olana kadar pişmesiyle, bir de güneşte kurutulmuş domateslerin kaynayan sirkeye batırılıp zeytinyağında saklanmasıyla hazırlanır. Fransa ile özdeşleşen bu yöntem ilginçtir ki sanılanın aksine orta doğu doğumlu..

Confit’in popülerliliği kutlama sofraları için hazırlanan gül ve narenciye reçeliyle başlamış. Şekerli meyve yapmayı Araplardan öğrenen Romalılar şeker yerine bal kullanarak bu koruma metodunu sürdürmüş.

Reçeller özellikle Fransa’da Christmas’ın bir parçası olmuş. Bir Fransız’a Christmas zamanında verilecek en güzel hediyenin (Kestane Confit) kestane şekeri olduğunu biliyor muydunuz?

Sirke içinde koruma metodunun tarihi ise 4500 yıl öncesine dayanıyor. Cleopatra’nın turşunun güzellik kaynağı olduğunu düşünüyor olması confit için ilginç bir detay..

Tüm bu koruma yöntemleri, korunan gıdaların su içeriğini azaltıp, onlara daha yoğun ve neredeyse tatlı bir lezzet verirken mutfakta büyük kolaylık sağlar.

Buzdolabında önceden hazırlanmış bir domates sos confit varsa koşuşturmaca ile geçen yoğun bir günün ardından sadece makarna haşlayıp çok kısa sürede minimum çabayla mükemmel bir yemek garanti.

Malzemeler:

5 adet orta boy domates

5 adet büyük kapya biber

2 adet acı kuru biber

5-6 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı biberiye

½ su bardağı sızma zeytinyağı

Yapılışı:

Yıkanan biberlerin tohumları ayıklanır ve küçük küçük doğranır. Arzuya göre acı biber katılabilir. Domatesler de yıkanır ve aynı şekilde doğranır. Tuz ve karabiber serpilir. Sarımsaklarda tencereye katılır, hep birlikte pişirilir.

Ardından sapları ayıklanan kekik ve biberiye koyulup blenderden geçirilir. Bir taşım kaynatılır. Sızma zeytinyağı çiğden eklenir, zeytinyağı koymadan önce ateşten alınır. Kullanılması planlanan kavanozlar ve kapakları suda kaynatılarak sterilize edilir. Bu miktarda hazırlanan sos confit 850 gr’lık 2 adet kavanoz için ideal.. Kavanozlara doldurulur ve ağızları sıkıca kapatılır. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edilir.

PS: Buzdolabında 6 aya kadar saklanabilir, fakat confit sos için kullanacağız kavanozların çok dikkatli bir şekilde sterilize edilmesi önemli. Bozulmuş bir confit çok ciddi sağlık problemlerini önlemek adına asla tüketilmemeli..

378 görüntüleme0 yorum
bottom of page