top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

NAPOLYON PASTA


Napolyon Pasta, binyaprak hamur katları arasında ipeksi (custard) pastacı kremasıyla sanılanın aksine Fransız değil, İtalyan..

Pastanın orijinal ismi Napolitan -aslında Napoli tarzında meşhur bir tatlı.. Her ne kadar ünü diğer bir Napoli mutfağı buluşu 'Pizza' kadar olmasa da o da hatırı sayılır ölçüde popüler. Fransa'da 'Mille-Feuille' olarak bilinen ve bazen İtalya'da 'Millefoglie' olarak adlandırılan tatlıyı ilk kez 1800’lerin başında büyük Fransız aşçı ve pasta sanatçısı Carème popülerleştirmiş, ancak o zaman bile “antik kökenli” olarak nitelendirilmiş.

Napoliten aşçılar, tatlı ile tuzlu, sert ile yumuşak, ya da Napolitan’da olduğu gibi, gevrek ile kremsi dokunun bir arada bulunduğu, karşı konulmaz karşıt yemekler yaratma konusunda ün yapmışlar.

Eski Romalıların Fransız aşçılarının bugün bildiği gibi hamur işleri yokmuş ama ince keklerle bal ve krema veya yumuşak peynir ile birlikte yaptıkları çok katlı zarif tatlı 'Plasenta', modern Napolyon’un en uzak öncüsü imiş. Ayrıca Yunan baklavasıyla da bağları var; ancak, Roma versiyonu her zaman kıyılmış fındık yerine krema dolgusu içeriyor.

Napolyon Pasta, adı Fransız imparatorununki ile çok benzediği için Napoli ile olan bağlantısını yitirmiş olsa da İngiliz şeflerin popüler hale getirip menülerine çevirdiği gerçek bir İtalyan!

Malzemeler:

6 adet milföy hamuru

Pastacı Kreması İçin Malzemeler;

2,5 su bardağı süt

2,5 yemek kaşığı nişasta

¾ su bardağı toz şeker

4 adet yumurta sarısı

1,5 yemek kaşığı tereyağı

½ çubuk vanilya

1 paket toz krem şanti

¼ su bardağı süt (krem şanti için)

Pastacı Kremasının Yapılışı;

Yumurta sarıları ve toz şeker mikser yardımıyla çırpılır. Bu sırada vanilyalı süt ısıtılır. Çırpılmış yumurta karışımının üzerine nişasta eklenir ve çırpılır. Ilınmış süt yavaş yavaş alıştırarak yumurta karışımının üzerine konur. Karışım ocağa alınır. Koyulaşana kadar kısık ateşte pişirilir. Pişen kremaya önce tereyağı eklenir ve soğutulur. Soğuyan kremaya kıvamını ayarlamak ve istediğimiz ipeksi dokuyu elde etmek için toz krem şanti konur ve mikserle çırpılır.

Üzeri İçin; Pudra şekeri

Yapılışı:

Milföy hamurları yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir ve 200 derece fırında 20 dakika pişirilir. Altın sarısı renginde kızaran hamurların her biri 2’şer katmana ayrılır.

Soğuduktan sonra arzuya göre 2 milföy katının arasında pastacı kremasıyla 6 adet tek katlı ‘Napolyon Pasta’ ya da 3 milföy katının arasında 2 kat pastacı kremasıyla 4 adet 2 katlı ‘Napolyon Pasta’ hazırlanır. Pastacı kremasını sıktıktan sonra damla çikolata ve tercih ettiğiniz meyve ile zaten çok cezp edici olan bu küçük pastacıkları çok daha dayanılmaz hale getirmek mümkün.

En son olarak üzerilerine pudra şekeri elenerek süslenir.

PS: Milföy hamurları fırından çıkartılıp ilk sıcaklıkları gittikten sonra elle katmanlara ayrılır.

439 görüntüleme0 yorum
bottom of page