top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

DAMLA SAKIZLI PASTA


Sakız ağacı yıl boyunca yeşil kaldığı için, şifasına inanılır, ölümsüz olduğu düşünülürmüş mitolojide... Damla sakızının ise Tanrı’nın gözyaşları olduğuna inanılır ve zarar verenlere ağır cezalar verilirmiş.

Cenevizliler zamanında sakız reçinesi çalmak hayatını gözden çıkarmak demekmiş. 7 kiloya kadar sakız reçinesi çalanların burnu ve kulakları kesilirmiş. 25-50 kilo çalanların bir el veya bacağı kesilir ve gözünün birini kaybedermiş. 50 kilodan fazla çalınmasının cezası ise idam imiş.

Sakız Adasının ele geçirilmesiyle damla sakızı, Osmanlı mutfağına girmiş.

Koruma altındaki bu nadide ağaçlar günümüzde Sakız Adasında ve Alaçatı, Çeşme, Muğla ve Marmaris’in çevresinde bulunuyor.

Sakız ağacının şifa kaynağı olmasının yanı sıra güzelliğinden ve oldukça fazla değer verilmesinden ötürü Sakız Adasında çok güzel kadınlara “sakız gibi kadın” denir, Damla Sakızı’nın ise Sakız Ağaçları’nın değerli bir hediyesi olduğu düşünülür..

Ben de bu kıymetliyi pasta malzemesi olarak kullanmayı denedim, bu özel lezzetin tadına bakanlar bayıldı. Sakız Adasından aldığımız damla sakızı reçeliyle de bir başka oldu tadı. Eğer davetleriniz için farklı bir pasta tarifi arıyorsanız doğru adrestesiniz.

Malzemeler:

Pandispanyası İçin;

5 adet yumurta

½ su bardağı (100 gr) toz şeker

1 su bardağı (150 gr) un

1 paket kabartma tozu

4 büyük diş damla sakızı

Pandispanyanın Yapılışı:

Yumurta ve toz şeker, rengi beyazlaşıp kıvam alana kadar mikserle çırpılır. Derin dondurucuda muhafaza edilen damla sakızı havanda dövülür. Un ve kabartma tozu elenerek eklenen kek harcına en son damla sakızı katılır, çırpılır ve yağlı kağıtla kaplanmış 20 cm çapında pasta keki kalıbına dökülür.

160 derecede 40-45 dk. pişirilir. Çok fazla pişirmeyin kekiniz kurumasın, pişirme süreci kontrollü olmalı aksi takdirde başarılı bir pasta elde edemezsiniz. Pastanın temelini oluşturan yumuşacık bir kek ipek gibi bir krema olmadan damak çatlatan bir lezzet yakalamanız imkansız olur.

Pastacı Kreması Malzemesi;

2 yum sarısı

1 yemek kaşığı toz şeker

3 tepeleme tatlı kaşığı sakız reçeli

4 yemek kaşığı un – elenmiş

2 yemek kaşığı mısır nişastası – elenmiş

300 ml süt tercihen yağsız

1 tatlı kaşığı vanilya

2 yemek kaşığı labne peyniri

1 adet yumurta akı

2 paket toz kremşanti

1 su bardağı soğuk damla sakızlı süt

Pastacı Kremasının Yapılışı;

Yumurta sarıları ve toz şeker bir kaseye konur, koyulaşıncaya kadar çırpılır.

Un ve mısır nişastası azar azar eklenir, iyice karıştırılır. Bir tencereye süt eklendikten sonra vanilya konur, tencere kısık ateşte oturtularak karışım ısıtılır.

Isınınca (kaynamamalı) tencere ateşten alınıp, vanilyalı süt azar azar ve sürekli çırpılarak, kasedeki unlu karışıma katılır. Karışım süzgeçten yeniden tencereye geçirilip, tencere kısık ateşe oturtulur ve karışım sürekli karıştırılarak pişirilir. Yüzeyinde küçük kabarcıklar belirmeye (çiğ un tadı gidene kadar) başlayınca karıştırmayı sürdürerek 5-6 dakika pişirilir.

Tencere ateşten alınıp, hazırlanan pastacı kreması bir kaseye boşaltılır. Kasenin üstü para film ile örtülüp (kabuk olmasın diye) oda sıcaklığında 10 dakika bekletilir. Sonra buzdolabına kaldırılıp 15-20 dakika soğutulur.

Kase buzdolabından alınıp, çırpılarak önce damla sakızı reçeli (miktarını tadına bakarak arttırabilirsiniz) sonra labne peyniri eklenir. Başka bir kasede yumurta akı kar haline gelinceye kadar çırpılıp azar azar öbür kasedeki pastacı kremasına eklenir.

Kasenin üzeri parafilmlenir ve 1 saat buzdolabında soğutulur. 1 su bardağı damla sakızlı süt ile çırpılmış 2 paket toz krem şantinin bir miktarı havasını fazla söndürmeden yavaşça pastacı kreması ile karıştırılır. Pastanın dışını kaplamak için çırpılmış krem şantinin büyük bir kısmı bırakılır.

Damla Sakızlı Süt İçin Malzemeler;

1 su bardağı süt

1 tepeleme tatlı kaşığı sakız reçeli

Çikolata Rendesi İçin Malzemeler;

80 gr bitter çikolata

Çikolata Plakaları İçin Malzemeler;

80 gr bitter çikolata

Çikolata Plakalarının Yapılışı:

Küçük parçalara kesilen çikolata mikrodalga fırında 1-1,5 dakika veya benmari usulü eritilir. Benmari, gıdanın içinde bulunduğu kabın su dolu başka bir kap içine oturtularak alttaki suyun buharıyla yavaş yavaş pişirilmesi işlemi.. Eriyen çikolata karıştırılır ve oda sıcaklığında soğutulur.

Soğuduktan sonra tekrar eritilir, 2 kez eritme işleminin sayesinde elde edeceğimiz çikolata daha dayanıklı bir hale geliyor. İkinci kez eritilmiş olan çikolata spatula yardımıyla ne çok kalın ne çok ince olmak şartıyla yağlı kağıt üzerine yayılır. Bu aşamada rulo şeklinde sarılabilir, ya da katlaya katlaya sarılabilir. Bir gece bu şekilde buzdolabında bekletilir.

Pastanın Yapılışı:

Pandispanya 4 eşit kalınlıkta parçaya kesilir, ilk kat fırça yardımıyla damla sakızı reçelli sütle ıslatılır. Sıkma torbasıyla sıkılan pastacı kremasının üzerine 2. kat pandispanya yerleştirilir ve aynı işlemler tekrarlanır. Pastanın üzeri çırpılmış soğutulmuş damla sakızı reçelli sütle hazırlanmış krem şantinin pastacı kremasına eklenen miktarından arta kalanla kaplanır. En son çikolata rendesiyle süslenir. Hazırlanan çikolata plakaları arzu edilen şekilde pastanın üzerine yerleştirilir.

PS: Biraz pasta malzemeniz artarsa; yaratıcılığınızı göstermek için en uygun zaman, özgür olun ve siz de benim gibi kalan malzemelerden hem güzel görünen hem de çok lezzetli kuplar yapmayı ihmal etmeyin derim.

96 görüntüleme0 yorum
bottom of page