top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

PETULİÇA


İşte peynir yemenin en lezzetli ve şık yollarından biri geleneksel olarak göçmenlerin kutlama sofralarında yer alan bir klasik “Petuliça”..

Peynir seviyorsanız eğer, görkemli sunumuyla Petuliça’nın sizin de favoriniz olacağına eminim. Tabii ki tarifte en sevdiğiniz peynirleri kullanmanız mümkün ama geleneksel olarak kaşkaval peyniri ve sırvatka kullanılıyor. Ülkemizde bu yöresel peynirleri bulma olasılığımız düşük olduğu için kaşar peyniri, izmir tulumu ve süzme peynir kullanmayı tercih ettim. Çok da lezzetli oldu.

Hakiki tarifinde kullanılan kaşkaval peyniri kulağa biraz yabancı bir çeşit gibi gelse de aslında rengi ve tadıyla bizim kaşar peynirimize İtalyanların ise provolone peynirlerine çok benziyor. Kökeni İtalya’nın güneyine, tarihi de XIV yy’a dayanıyor. Şekli çok kendine özgü, hem inek hem de koyun sütünden yapılan kaşkaval'ın (caciocavallo) tarihte ilk kısrak sütünden yapıldığı “at sırtındaki peynir” anlamının da oradan geldiği tahmin ediliyor.

Petuliça’ya çok yakışan diğer bir peynir sırvatka peyniri (lor) ise neredeyse bütün balkan ülkelerinde üretilen ülkemizde de göçmenler tarafından sıklıkla yapılmakta olan bir peynir türü.. Yöresinde Sırvatka’nın anlamı “peynir altı suyu”…


Malzemeler: Akıtma İçin;

3 adet yumurta

3 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

300 gr un

½ su bardağı su

½ su bardağı süt

3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

1 paket kabartma tozu

İçi İçin;

200 gr kaşkaval peyniri

(Ya da 200 gr kaşar peyniri)

200 gr izmir tulumu

125 gr sırvatka (tatlı lor)

(Ya da 125 gr süzme peynir)

Üzeri İçin;

Ayçiçeği yağı

Maydanoz,

Taze nane

Ya da 100 gr tereyağı

Ve taze biberiye

Yapılışı:

İlk olarak krep hamurunu hazırlamak için oda sıcaklığındaki 3 adet yumurta karıştırma kabına kırılır ve çırpılır. Toz şeker eklendikten sonra biraz daha çırpılan karışıma sırasıyla önce sıvı malzeme ardından kuru malzeme konur ve çırpma teli kullanarak güzelce çırpılır.

Bu miktarda bir akıtma hamurundan 6-7 adet krep çıkıyor. Krep tavasında her bir krep için dolu dolu bir çorba kepçesi miktarında hamur arkalı önlü pişirilir.

İç malzemenin hazırlığı için sert peynirler rendelenir, yumuşak peynirler ezilir ve hepsi beraber karıştırılır.

Fırın kabı tereyağı ile yağlanır ve krepler kat kat araya peynir karışımı serpelenerek konur. Orta kata gelindiğinde ve en üstüne biraz ayçiçeği yağı gezdirilir. En son krep'in üzerine kaşar peyniri rendesi serpelenir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirilir. Fırından çıkartıldıktan sonra üzerine maydanoz ve taze nane veya orijinal tarifine sadık kalarak erimiş tereyağı ve taze biberiyeyle servisten önceki son dokunuşu yapılır.

145 görüntüleme0 yorum
bottom of page