top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

ELMALI STRUDEL

Avusturya'nın geleneksel tatlısı “Apfel Strudel” anlamı “ Elmalı Girdap”… Genellikle Alman kökenli olduğu zannedilen bu muhteşem tatlıya ait ilk el yazması tarif 1696’dan günümüze gelmiş ve Viyana Şehir Kütüphanesinde muhafaza edilmekte; “Strudel”in , aslen Avusturya Macaristan Krallığında doğmuş olmasına rağmen, birçok farklı kültürü içinde barındırdığı tartışılmaz bir gerçek.

Biz sadece elmalı'sına aşina olsak da Viyana’da krema peyniriyle, orman meyveleriyle, patatesle ve hatta ıspanakla yapılanlarına da sıklıkla rastlanıyor.

Tıpkı bizim geleneksel tatlılarımız gibi tam ayarında bir “Strudel” yapmak ustalık gerektiriyor. Hamurun piştiğinde çıtır çıtır ağızda dağılacak kıvamını yakalamak için gerektiği kadar ince, rahat açılabilmesi için gerektiği kadar elastik olmasının; yanı sıra mayhoş, ferahlatıcı iç malzeme ve hamur dengesinin kusursuz bir şekilde sağlanması gerçek bir sanat..

Tabii dikkatli bir pişirme süreci lezzette doruğa ulaşmak için şart.. Ne çok fazla, ne de gereğinden az pişmemeli. –kurumamalı!, –hamur kalmamalı!

Viyana’ya gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken bu müthiş tatlıyı orada yanında köpürtülmüş krema veya custard ve espresso eşliğinde yemeniz tarafımdan şiddetle önerilir. Ama Strudel’i tatmak için illa Viyana’ya gitmeniz gerekmiyor; bu Avusturyalı bir ananeye ait oldukça geleneksel tarifi uygulayıp sunduğunuzda çatalınıza bir lokma alın, gözlerinizi kapatın ve tadına bakın; işte Viyana’da bir Kafe’desiniz.

Wien Apfel Strudel –Viennese Apple Strudel –Elmalı Strudel

Malzemeler:

240 ml ılık su

60 ml ayçiçeği yağı

1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

Ya da limon suyu

½ tatlı kaşığı deniz tuzu

480 gr un


Hamuru Açmak İçin; 50 ml ayçiçeği yağı

Hamuru Yağlamak İçin; 50 ml ayçiçeği yağı

İçi İçin;

3 adet (~600 gr) elma -Granny Smith

180 gr toz şeker

100 gr kuru üzüm (sultaniye)

100 gr ceviz

1 paket vanilya

½ adet limon suyu

1 tatlı kaşığı tarçın

3-4 yemek kaşığı mısır unu

Üzeri İçin; Ayçiçeği yağı, Pudra şekeri

Yapılışı:

Hamur için gereken bütün malzeme karıştırma kabına eklenir ve pürüzsüz homojen bir doku elde edene kadar güzelce yoğrulur. Hamur, rahat açılması için, bir kenarda üzeri kapalı olarak 15-20 dakika bekletilir. Ne kadar güzel dinlenirse o kadar güzel açılır. Ben muşambanın üzerinde açmayı tercih ediyorum; çok pratik ve temiz oluyor.

Bütün hamur tek bir beze olarak unlanmış muşambanın üzerinde merdaneyle undan yardım alarak biraz açılır, bu aşamada hamuru çok inceltmeyin; 1-1,5 karış çapında açmanız yeterli..

Açılmış hamurun üzeri yaklaşık 50 ml ayçiçeği yağına bulanır ve tekrar bir 15-20 dakika bu şekilde bekletilir. Bu sırada iç malzemesinin hazırlığı yapılır.

İç malzemesi için elmalar kabuğu soyulmadan ince ve küçük olarak doğranır. Sırasıyla toz şeker, kuru üzüm, ince kıyılmış ceviz, tarçın, vanilya ve limon suyu koyulduktan sonra karıştırılır.

Hamurun açılma yöntemi biraz zahmetli olsa da dikkat, sabır ve çabayla üstesinden gelinemeyecek zorlukta değil. İlk olarak muşambanın üzerinde üzeri yağlanmış hamurun etrafında kalan açılması planlanan büyüklükte alan unlanır.

Vee yavaş yavaş sakin bir şekilde hamur kenarlarından çekiştire çekiştire, hamurun etrafında döne döne, hamuru havalandıra havalandıra, baş ve işaret parmaklar kullanılarak hamurun eni 40-45 cm olana kadar açılır. Yırtmamaya dikkat ederek, açılan yufkanın her yeri eşit miktarda, ayçiçeği yağıyla yağlanır. Bu işlem bittikten sonra bütün yufkanın üzerini kaplayacak miktarda hakiki karadeniz mısır unu serpiştirilir.

Elmalı iç malzeme hamurun boyunun yarısını kaplayacak şekilde kenarlardan 5’er cm boşluk bırakılarak yayılır.

Kenarları yırtılmamasına özen göstererek bohçalanır ve gevşek bir rulo şeklinde sarılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirildikten sonra rulonun dış yüzeyine elle yağ sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika üzeri nar gibi, tabanı da güzelce kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkartıldığında arzuya göre toz şeker serpilebilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri elenir, dilimlenerek servis yapılır.

131 görüntüleme0 yorum
bottom of page