top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

KOCA GÖRMEZ


Nakiye ve Bedriye Nine ikilisinden bir klasik daha..

İkisi de çocuklarıyla birlikte savaşın tam ortasından Rumeli’den evlerini, her şeylerini geride bırakarak mübadele zamanı göç ederken yanlarında sadece memleketlerinin mutfağının lezzetini getirmiş.

Gerçek, orijinal, el değmemiş reçetesiyle mutlaka denenmesi lazım.. Bizim yöremizde “Koca Görmez” bu şekilde yapılıyor, biz de evde noktasına virgülüne dokunmadan ninemizin tarifini uyguluyoruz ve tadına doyamıyoruz. Müthiş tadı ilk kez yediğimde beni çok şaşırtmıştı, açıkçası bu kadarını gerçekten beklemiyordum. Kızartma olmasına rağmen hafif oluyor. Çıtır çıtır…

Malzemeler:

400 gr un

1 adet yumurta

3 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı deniz tuzu

1 tatlı kaşığı sıvı yağ

½ su bardağı su



Yufkayı Yağlamak İçin;

1 yemek kaşığı tereyağı

Kızartmak İçin;

Ayçiçeği Yağı

Üzeri İçin;

Pudra Şekeri

Yapılışı:

Karıştırma kabına eklenen malzemeler ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Ninem (annemin ananesi) yaparken sıvı yağ olarak zeytinyağı kullanırmış biz ayçiçeği yağıyla da denedik lezzetinden bir şey kaybetmediğini gördük, tercih sizin..

Yoğrulan hamur ½ saat dinlendirilir böylece çok daha rahat açılır. Oklavayla açılan yufkanın üzerine her noktası yağdan nasibini alacak şekilde erimiş tereyağı sürülür. Rulo şeklinde sarılır, 8 eşit parçaya kesilir. 10-15 dakika dinlendirildikten sonra her bir parça incecik ve tava büyüklüğünde açılıp kızdırılmış ayçiçeği yağında kızartılır.

Kızaran “Koca Görmez”ler üzerine pudra şekeri serpilerek üst üste dizilir.

PS: Kızartma yaparken kızartacağınız malzemenin içinde kızartmayı planladığınız yağ cinsinden kullandığınız takdirde daha az yağ çeker.

153 görüntüleme0 yorum
bottom of page