top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

KARMACA

Karmaca “Ispanak”lı olur! “Pırasa”lı olanı Kaşnuka! “Kabak”lı olursa Tikvanik,

“Bol Yeşillikli” olursa Zelanik.. Bir de kaynayan suya mısır unu katılarak ya ıspanak ya da pırasa ile, altta ve üstte mısır unlu hamur arasında ise iç malzemesi olan, börek gibi yapılan “Golâ” var.

Burada 1-2 yapılana rastladım, orijinal halinden değişiklikler olduğunu gördüm.

Sizinle paylaşacağım tarif, yöresinden hiçbir değişikliğe uğramamış gerçek şekliyle yapılanı..

Annem; ananesinin komşusu Bedriye nine ve ananesinin birlikte yaptığı “Karmaca"nın dillere destan lezzetini anlattığında tadının bu güzellikte olabileceğini kestirememiştim.

O kadar hafif ki; biraz tehlikeli de bir tarif.. Çünkü yedikçe yedirtiyor, kopamıyorsun. Tarife sadık kaldığınızda eminim siz de gerçek, orijinal “Karmaca”nın tadına doyamayacaksınız.

Malzemeler:

3 adet yumurta

300 gr ıspanak

3 tatlı kaşığı toz şeker

1 su bardağı süt

½ su bardağı ayçiçeği yağı

1 su bardağı un


2 su bardağı mısır unu

1 tepeleme tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı nane

2 paket kabartma tozu

2-3 sap taze soğan

(daha çok yeşil sapları)

Servisi İçin; Süzme yoğurt

Yapılışı:

Ispanak ayıklanır, doğranır ve yıkanır. Ispanak yıkamak biraz meşakkatli bir iş.. Besin değerini kaybetmemesi için akan suyun altında yıkanmaz. Su dolu bir kapta bekletilir bu sayede bütün kumu dibe çöktürülür ve fazla hareketlendirmeden ıspanak sudan alınır, bu işlem dibinde çöken kum kalmayana kadar tekrarlanır. Yıkanan ıspanak tavada azıcık tuzlanır ve taze soğanla birlikte çok hafif çevrilir, soğumaya bırakılır.

Bu sırada toz şeker ve yumurta mikserle kıvam alıp rengi açılana kadar çırpılır. Sıvı malzeme sırasıyla eklenir, çırpılır. Ardından katı malzeme konur ve güzelce homojen bir macun elde edene kadar karıştırılır. Kek harcından biraz daha koyu oluyor. Ispanak ve taze soğanla buluşturulan kek harcı ~34 cm çapında yağlanmış yuvarlak fırın kabında 180 derecede 35-40 dakika pişirilir.

226 görüntüleme0 yorum
bottom of page