top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

DUDOVE

Boşnakların bayram sofralarının olmazsa olmazı Dudove (anlamı=çok tatlı) içinde bol miktarda ceviz olduğu için lezzetinin yanında sağlıklı da.. Tabii makul ölçüde yendiğinde..

Ceviz, kalp ve beyin sağlığında, kolesterol dengesinde, kanser gibi pek çok hastalığın tedavisinde oldukça önemli.. Günde 3-4 adet ceviz günlük ihtiyaç duyduğumuz ‘Omega3’ yağının %85'i demek. Ceviz, Juglans Regia, Balkanlardan Himalayalara özellikle dağ ormanları ve su kenarlarında, ülkemizde ise hemen her bölgede yetişir.

Cevizin faydaları saymakla bitmez bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sistemini düzenler, toksinleri dışarı atar, içerdiği melatonin- uyku hormonu sayesinde bebek gibi uyutur.

Ruh sağlığı ve depresyona iyi gelmesi, hafızayı güçlendirmesi, cildin yenilenmesine yardımcı olması, saç bakımında kullanılması sadece buz dağının görünen kısmı.. Yalnız tek problem faydalarından herkesin haberdar olup talebin artması sonucunda fiyatının giderek ulaşması zor noktalara gelmekte olması..

Eğer siz de bizim gibi şekerpare ve ceviz özellikle de cevizi şerbetli tatlılarda seviyorsanız eminim Boşnak şekerparesi Dudove’ye bayılacaksınız.

Malzemeler:

2 adet doğal yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı ayçiçeği yağı

2 yemek kaşığı yoğurt

4 su bardağı+2 yemek kaşığı un

1 paket karbonat (5 gr)

Birkaç damla limon suyu

1 paket kabartma tozu (10 gr)

1 paket vanilya (5 gr)

1 su bardağı çekilmiş ceviz

Şerbeti İçin;

2 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

2-3 parça limon tuzu

Şerbetin Yapılışı; Toz şeker ve su kıvamına gelene kadar kaynatılır. Kıvamının kontrolü için; içindeki tahta kaşığınızın ucundan seramik bir kabın içine damlattığınız şerbet damlası eğer yayılmıyorsa, tamam demektir.


Dudove Yapılışı:

Ceviz dışındaki bütün malzeme sırasıyla karıştırma kabına konur, un kontrollü bir şekilde kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yavaş yavaş eklenir ve güzelce yoğrulur. Karbonat eklenirken limon suyu veya yoğurtta köpürtülür.

12 tane kurabiye çıkıyor. Her bir kurabiyenin içine 1-1,5 tatlı kaşığı ceviz konur. Arzuya göre ceviz hamur yoğrulurken de eklenebilir, fakat Dudove’nin rengi güzel olsun diye direkt hamur harcına karıştırmayı tercih etmiyoruz. Böyle cevizin tadı çok daha belirgin geliyor.

Biz bu tür tatlıların porsiyonlarını büyük ve göz dolduran boyutlarda seviyoruz, tercih ettiğiniz kurabiye büyüklüğüne göre çıkan kurabiye sayısı farklı olabilir. Porsiyon büyüklüğüne ve fırınınıza göre pişirme süresi de değişkenlik gösterebilir, pişirirken dikkat edin tam kıvamında pişmezse hamur olur. Kurabiyelerinizin alt ve üstü çok iyi kızarmalı. Kurabiyelerin üstü çatalla süslenir. 160 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan kurabiyelerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbetle buluşturulur.

209 görüntüleme0 yorum
bottom of page