top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

SEZAR (CAESAR) SALATA


En önemli gastronomi icatlarından geleneksel Amerikan mutfağından meşhur

“Sezar Salata”yı; doğranmış marul, ekmek krutonları, parmesan peyniri ve özel sosuyla hemen hemen her mekânın menüsünde bulmak mümkün. Sezar salata aslında Meksika buluşu, Tex-Mex mutfağından.. Tex-Mex, Meksika’ya sınırı olan Teksas eyaletinde gelişmiş olan Meksika mutfağı..

Bir rivayete göre; 1920’li yıllarda ABD’de yaşanan içki yasağı döneminde maddi gücü yüksek olanlar San Diego’dan sınırı geçip Tijuana’ya gider ve burada içki yasağını delerlermiş.

O dönemin Tijuana’sında çok ünlü olan Hotel Casesar’s Palace’ın sahibi ve şefi Caesar Cardini’nin, 1924 yılının 4 Temmuz (Amerika’nın bağımsızlık günü) kutlamalarının yapıldığı bir hafta sonu, oteline gelen müşteri o kadar fazlaymış ki erzakın çoğu tükenmiş. Çare olarak mutfakta kalan malzemelerden müşterileri için ve onların gözleri önünde bu salatayı yaratmış.

Orijinal tarifinde, kaşık marulu (asla bıçakla doğranmaz özel sosu bütün haldeki yaprakların içine sürülür ve üstlerine kruton koyulup yan yana dizilir), sarımsak, kruton, parmesan peyniri, yumurta, zeytinyağı ve worcestershire sosu varmış.

Daha sonra Caesar’ın biraderi Alex Cardini, abisinin yanında çalışmaya başlamış, tarife mayonez ve ançüez eklemiş.

Sezar Salata zamanla magazinde de önemli bir yer edinmiş. Clark Gable ve Jean Harlow gibi dönemin efsanevi yıldızları ile gazetelerin dedikodu sütunlarından bu salata ile salatanın etrafındaki yıldız yaşamları hiç eksik olmaz olmuş.

Günümüzde Sezar Salata iki şekilde hazırlanıyor. Klasik ve yeni versiyon; sizinle paylaştığım klasik olandan yeni versiyon’un farkı ise mayonez yerine yoğurt ve worcestershire sos kullanılması…

Malzemeler:

3-4 yaprak marul

1 adet tavukgöğsü

İzmir tulum peyniri

Klasik Sos İçin Malzemeler;

250 ml ayçiçeği yağı

2 adet yumurta sarısı

1 tatlı kaşığı hardal

2 tatlı kaşığı limon suyu

1 tatlı kaşığı ançüez ezmesi

½ tatlı kaşığı sarımsak tozu

Beyaz biber

Çok az deniz tuzu

Klasik Sosun Yapılışı;

Sosun temelini oluşturan mayonezi yapmak için ilk ihtiyacınız olan motoru kuvvetli bir çırpıcı, ilk ihtiyacınız olan motoru kuvvetli bir çırpıcı, ikinci ihtiyacınız olan şey ise kuvvetli bir sabır..

İlk olarak dijon hardalı ve yumurta sarıları çırpıcının yüksek devrinde çırpılır. Yağ ip gibi yavaş yavaş akıtılarak çırpıcı yardımıyla yumurta sarılarına yedirilir. Mayonezin kıvamının tutması için yağı çok yavaş eklemeniz gerçekten önemli. Eklemeniz gereken yağın ¾’üne yakını bittiğinde limon suyu katılır ve kalan yağ yine yavaş akıtılarak konur. Tadına bakmadan tuz kullanmayın hardalın ve daha sonra kullanacağınız ançüez’in tuzu yeterli gelebilir. Kıvamı tutan mayoneze ançüez ezmesi ve sarımsak tozu katıldıktan sonra bütün malzeme karışana kadar çırpılır.

Kruton İçin Malzemeler;

4 dilim tost ekmeği, zeytinyağı

Karabiber, zerdeçal

Kruton Yapılışı;

Tost ekmekleri 1’lik küpler şeklinde kesilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Karabiber ve zerdeçal serpildikten sonra zeytinyağı gezdirilir. 180 derece fırında 20 dakika altlı üstlü nar gibi kızartılır.

Yapılışı:

Yıkanmış ve kurutulmuş olan marul yaprakları elle iri iri doğrandıktan sonra arzu edilen miktarda sos yine el kullanılarak marulla güzelce karıştırılır. Servis tabağına alınan salatanın üzerine sırasıyla kruton ve haşlanmış soğutulmuş tavukgöğsü elle büyük parçalar şeklinde yerleştirilir. Ardından rendelenmiş İzmir tulumu eklenir.

35 görüntüleme0 yorum
bottom of page