top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

HAVUÇLU MUFFIN

“Havuçlu Muffin” kim karşı koyabilir ki? Minik Havuç Kekçik’leri…

Tavşanlar aşkına.. Amerikan klasiği bu yumuşacık içi portakal rengi havuçlarla dolu kekin “Milli Havuçlu Kek Günü” bile var;

3 Şubat!

Ortaçağdan beri havuçların şeker çok pahalı olduğu için keklerde tatlandırmaya yardımcı olarak kullanıldığını biliyor muydunuz?

Bilinen en eski havuçlu kek tarifi taa 1800’lere dayanıyor;

Fransız Aşçılık Sanatı 1827, AB Beauvilliers

Gâteaux de Carottes:

12 adet büyük boy havuç

Aldığı kadar un

Portakal çiçeği

Elenmiş şeker

4 adet yumurta

6 adet yumurta sarısı

Erimiş tereyağı

Havuçlar biraz tuzla haşlanır; ortaları alınır ve süzülür; buharda kurutulur; krem pâtisserie yapılır; aldığı kadar un konur; havuçlar eklenir, azıcık kıyılmış portakal çiçeği, ¾ pound elenmiş şeker, 4 yumurta teker teker,

6 yumurta sarısı, ve ¼ pound erimiş tereyağı; güzelce karıştırılır; yumurta beyazı kabartılır; hafifçe karıştırılır; 45 dakika fırında pişer.

Antika değeri olan bu tarifin lezzetini bilemiyorum; ama emin olduğum bir şey var ki sizinle tarifini paylaşacağım

“Havuçlu Muffin”in büyüleyici kokusu, muhteşem dokusu ve tadı sizi oldukça şaşırtacak. Evde yapıldığında daha soğumasına bile fırsat verilmeden neredeyse tamamının silip süpürülmesi lezzeti konusunda size bir ipucu verir sanırım.. Yemeye başladığınızda siz de bir lokma bir lokma daha derken bir de bakacaksınız ki bitmiş.. Bu tarifi ister muffin kalıbı kullanarak küçük küçük kekler şeklinde ister büyük bir kek kalıbı kullanarak kocaman bir kek şeklinde pişirmeniz mümkün.

Malzemeler:

5 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1½ su bardağı rendelenmiş havuç

½ su bardağı ayçiçeği yağı

1 tatlı kaşığı tarçın

1 paket kabartma tozu

½ su bardağı yerli muğla cevizi-

Ya da 1 yemek kaşığı yer fıstığı

1½ su bardağı un

12 adet bütün ceviz,

ya da yer fıstığı


Üzeri İçin;

Pudra şekeri, çok az tarçın

Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle birlikte mikser yardımıyla rengi açılıp kıvam alana kadar yüksek devirde çırpılır. Yağ kek karışımına katıldıktan sonra elenmiş olan kuru malzeme, ceviz ve rendelenmiş havuç eklenir; ardından homojen bir kek harcı elde edene kadar çırpılır.

Kağıt kalıplar yerleştirilmiş olan 12’li muffin kalıbına eşit bir şekilde, her bir kalıbın ¾’ünü dolduracak miktarda pay edilir. Bu aşamada kek harcı artarsa ekstra mini bir kalıp kullanılabilir. Üzerlerine birer ceviz yerleştirildikten sonra 160 derece fırında

20 dakika pişirilir. Muffin’lerin pişip pişmediği ortasına çubuk batırılarak kontrol edilir.

Fırından çıktıktan, ilk sıcaklıkları gittikten sonra kekçiklerin üzerine pudra şekeri+tarçın karışımı elenir.

31 görüntüleme0 yorum
bottom of page