top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
Yazarın fotoğrafıNazlan Demir

ZEYTİNYAĞLI ENGİNARLI BAKLA


Efsaneye göre Zeus, Sinera’ya (Cynara) aşık olur ve onu tanrıça ilan eder. Çok güzel olan Sinera ile karısı Hera’yı aldatır. Hera bunu öğrenince Sinera’yı enginara “Devedikeni”ne çevirir. Onun için enginarın diğer adı Sinera’dır. Devedikeni bitkisinin olgunlaşmamış çiçeği olan enginarın anavatanı Sicilya..

Kuzey Afrika'da vahşi hali hala yetişmekte olan bilinen en eski yiyeceklerden enginarın, Antik Yunan ve Roma'da ekimi yapılıyormuş... Antik Mısır'da ise bereket sembolüymüş.

17. yüzyılda, XIII. Louis’nin doktoru La Framboisiere, enginarın kanı ısıttığına ve afrodizyak özelliklerine dikkat çekmiş. Kuvvetli bir antioksidan olan bu mucizevi sebzenin bizim bildiğimiz iki cinsi; büyük olan “Bayrampaşa” ve daha küçük ve körpe olan “Sakız Enginarı”. Sağlığa faydaları saymakla bitmez enerji vericidir, karaciğer dostudur, kanı temizler aynı zamanda çok çok lezzetlidir. Bir başka özelliği de bizim için mevsimlerin en güzeli baharın habercisi olması..

Urla’da Nisan sonu Mayıs başında festivali bile var. Festival envai çeşit enginarlı ürünlerle çok renkli ve hareketli oluyor. Zeytinyağlısı, etlisi, reçeli… çok çeşitli kullanımı mümkün olan “Enginar” çiğ olarak da tüketilebiliyor, hatta en faydalı biçimiyle..

Malzemeler:

1 kg sakız bakla-

Ya da 1 kg ayıklanmış tane bakla

3 kahve fincanı zeytinyağı

3-4 sap taze soğan-

Ya da 1 büyük baş soğan

5-6 adet sakız enginar

1 yemek kaşığı un

½ adet limon suyu

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

2 tatlı kaşığı toz şeker

1 su bardağı su

1 adet acı kıl biber

Ya da 2-3 parça kuru acı kıl biber

½ demet dereotu


Servisi İçin;

1 kase yoğurt, 1 diş sarımsak

Taze sarımsak

Yapılışı:

İlk olarak bakla ayıklanır ve yıkanır. Eğer enginarı soyulmuş olarak almadıysanız; temizlemeye başlamadan önce derin bir kabın içinde su, limon tuzu, limon suyu, tuz ve biraz un karışımı hazırlayın. Eldiven giymenizi tavsiye ederim, hem bakla hem de enginar elleri oldukça fazla boyar. Enginarın dış yapraklarını ellerinizle kopardıktan sonra bir kaşık kullanarak orta göbeğindeki tüyleri alın. Hiç tüy kalmamalı, enginar çanağının dış yüzeyindeki kart kısmı bıçakla aldıktan sonra önceden hazırlamış olduğunuz tuzlu, limonlu, unlu su karışımında bekletin.

Bu sırada tencereye sırasıyla sızma zeytinyağı, soğan, tuz ve şeker koyulduktan sonra ayıklanmış olan bakla da eklenir. Baklanın üzerine enginar çanakları dizilir. Son olarak un, limon suyu ve 1 su bardağı su ilave edilir.

Biz İzmir’de oturuyoruz. Urla’ya gittiğimizde enginar tarlalarının arasından geçiyoruz, Karaburun’da enginarıyla meşhur. Yani “Enginar” ve tabii ki ayrılmaz ikilinin diğer üyesi “Bakla”nın memleketindeyiz, “tarladan sofraya”, bu sebepten pişirirken her iki sebzede çok fazla suya ihtiyaç duymuyor.

Sebze ve meyvelerin bulunduğumuz bölgeye ve tazeliklerine göre değişen su ihtiyaçları olabiliyor. Pişme esnasında içerdikleri su miktarıyla ters orantılı 2-2,5 su bardağına yakın dahi su isteyebiliyorlar.

En son pişmesine yakın yıkanmış ve doğranmış dereotu serpiştirilir, kapağı kapalı bir şekilde soğumaya bırakılır.

51 görüntüleme0 yorum
bottom of page