top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

TAHİNLİ ÇİÇEK ÇÖREK (Tahinopita)

Tahin dedin mi bizim evde akan sular durur. Fırında pişerken evi saran kokunun güzelliğini tarif etmek pek mümkün değil.. İstanbul’un nostaljik semti Kuzguncuk’ta her gittiğimizde mutlaka uğramayı es geçmediğimiz boğaz köprüsü manzaralı pastanenin tahinli çöreği ise dillere destan.. Lezzetlisini nadir pastanelerde bulabileceğiniz bu efsane tattan mahrum kalmayın ve bu tarifi mutlaka evde deneyin derim.

Malzemeler:

500 gr +2 yemek kaşığı un

1 adet yumurta akı

2 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı süt tozu

½ su bardağı ılık süt

½ su bardağı ılık su

1 pinçik tuz

5,5 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

1 paket instant maya (10 gr)

İçi İçin;

200 gr tahin

4-5 yemek kaşığı ceviz

4-5 yemek kaşığı kahverengi şeker

Taban ve Kenarını Kaplamak İçin;

Susam

Üzeri İçin;

1 adet yumurta sarısı

Kahverengi toz şeker, susam

Yapılışı:

Karıştırma kabına bir miktar un elenir, geriye kalan malzemeleri eklemek için unun ortası havuz gibi açılır. 1 yemek kaşığı toz şeker, yumurta akı, süt tozu, tuz ve ayçiçeği yağı koyulduktan sonra başka bir kapta kabarmakta olan 1 paket maya, 1 su bardağı ılık su, süt ve 1 yemek kaşığı toz şeker karışımı katılır ve kalan un eklenerek hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur.

Mayalanması için üzeri kapalı vaziyette hacmi 2-3 misli artana kadar ılık bir ortamda bekletilir.

Hamurun mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişiklik gösterebilir.

Mayalanan hamur merdane yardımıyla açılır. Sırasıyla tahin sürülür, çekilmiş ceviz ve kahverengi toz şeker hamurun her tarafına eşit gelecek şekilde serpiştirilir.

Rulo şeklinde sarılan hamur bıçak yardımıyla 14 eşit parçaya bölünür. Kenarları ve tabanları susamla kaplanan 14 çörek tereyağıyla yağlanmış fırın kabına bitişik bir şekilde yerleştirilir.

Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve bir miktar susam ve kahverengi toz şeker serpiştirilir.

Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 dakika üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarıldığında tekrar üzerine bir miktar kahverengi toz şeker serpilir.

67 görüntüleme0 yorum
bottom of page