top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

TAHİNLİ ÇÖREK (Tahinopita)


“Geleneksel Yunan Tatlısı” olarak adlandırılan çocukluğumuzdan beri aşina olduğumuz hakkını vererek yapıldığında tadından yenmez Kıbrıs sokak lezzetlerinden biri olarak da bilinen müthiş enerji bombası “Tahinli Çörek” tabii ki bizim de favorimiz… Evde yapmanızı şiddetle tavsiye ederim çünkü pastahaneden aldığımız Tahinli Çörek’in içinde Tahin’i mikroskopla baksan ancak belki görebiliyorsun, her ne kadar çok nadir olmakla birlikte tek tük güzel ve tam tadında yapılmışına rastlanabilse de…

Malzemeler:

500 g+2 yemek kaşığı un

1 adet yumurta akı

2 yemek kaşığı toz şeker

½ su bardağı ılık süt

½ su bardağı ılık su

1 pinçik tuz

5,5 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

1 paket instant maya (10 gr)

İçi İçin;

8-9 yemek kaşığı tahin

8-9 yemek kaşığı çekilmiş ceviz

4-5 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri İçin;

1 adet yumurta sarısı, süt, susam

Yapılışı:

Karıştırma kabına bir miktar un elenir, geriye

kalan malzemeleri eklemek için unun ortası havuz gibi açılır. 1 yemek kaşığı toz şeker, yumurta akı, tuz ve ayçiçeği yağı koyulduktan sonra başka bir kapta kabarmakta olan;

1 paket maya, 1 su bardağı ılık su, süt ve 1 yemek kaşığı toz şeker karışımı katılır ve yeteri kadar un eklenerek hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Mayalanması için üzeri kapalı vaziyette hacmi 2-3 misli artana kadar ılık bir ortamda bekletilir. Hamurun mayalanma süresi ortam sıcaklığına göre değişiklik gösterebilir.

Mayalanan hamur 4 eşit bezeye bölünür, bezeler merdane yardımıyla açılır. Her bir bezeye sırasıyla tahin sürülür, çekilmiş ceviz ve toz şeker hamurun her tarafına eşit gelecek şekilde serpiştirilir.

Rulo şeklinde sarılan bezelere boydan bir tarafı dibine kadar olmamak şartıyla bıçak atılır ortasından ikiye yarılır. Bu işlem sonucu ortaya çıkan iki şerit birbirine dolanır ve halka şeklinde simit gibi kapatılır. Çöreklerin üzerine bir miktar sütle açılmış yumurta sarısı sürülür ve susam serpiştirilir. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20 dakika üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.

64 görüntüleme0 yorum
bottom of page