top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

FIRINDA SEBZELİ MÜCVER


Mücver nedir?? Ot ve baharatlarla lezzetine lezzet katılan sebze köftesi…

Bizim aşina olduğumuz kabakla yapılan bir tarif olan Mücver’in Osmanlı döneminde kabak kullanılarak yapılmış bir tarifine rastlanmaz. Osmanlı sarayında patlıcanlı, kadayıflı, yumurtalı, kıyma ve sebzeli, taze fasulye ve ciğerli yapılan “Mücver” sofraların başköşesinde yerini alırmış ve tadına da doyum olmazmış. Oldukça besleyici bu enfes atıştırmalık çerez gibi yenir.. bir tane bir tane daha derken ertesi güne asla kalmaz. Kıvamını tutturmak ustalık ister. Günün her saati muhteşem olur, içinde her çeşit sebzeyle aynı zamanda harika bir vejetaryen yemeğidir de..

İlginçtir ki aslında Mücver Osmanlı mutfağında yemek pişirme tekniklerinden birinin adı, kayıtlara "mücmer" olarak geçse de günümüzde "mücver" olarak bilinmekte.

Genellikle kızartılarak yapılan mücverin son dönemlerde daha sağlıklı bir pişirme yöntemiyle fırında pişirilmesi onu hem besleyici hem de sağlıklı kılıyor. Bu her daim mutfağın önemli yıldızları arasında yer alan Mücver bizim evimizde de çok seviliyor. Sağlıklı olduğu kadar pratik ve oldukça şık bir yöntemle fırında pişirdiğimiz “Sebzeli Fırın Mücver” lezzette kızartılarak yapılmışıyla yarışır hatta açık ara kazanır diyebilirim.

Malzemeler:

4 adet ödemiş patatesi

2 adet beypazarı havucu

2 adet kapya biber

4 sap taze soğan

½ demet dereotu

½ demet maydanoz

1 tatlı kaşığı deniz tuzu

2 yemek kaşığı un

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Patatesler hafif haşlanır ve rendelenir. Bütün diğer sebze ve yeşillikler güzelce yıkanır. Soyulmuş havuçlar çiğ olarak rendelenir. Ardından kapya biber ve taze soğan ince ince doğranır. Dereotu ve maydanoz incecik doğrandıktan sonra sırasıyla tuz, un ve yağ eklenir. Karıştırılan harç yağlanmış fırın kabına yerleştirilir.

Altı ve üzeri nar gibi kızarana kadar fırında 180 derecede pişirilir. Bu pişirme yöntemi kullanıldığında da dışı çıtır çıtır içi yumuşacık kıvamı muazzam bir mücver yapılabildiğini gördüğünüzde eminim bu tarif sizin de favori tarifiniz olacak..

42 görüntüleme0 yorum
bottom of page