top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

ÇİKOLATALI VİŞNELİ PASTA


Çikolatanın muhteşem lezzetinin yanında yararı da inkar edilemez.. Etkileri oldukça şaşırtıcı;

-Endorfin salgılanmasına neden olur. Hem beyni hem de bedeni rahatlatıp gevşetir ve mutluluk verir. Barındırdığı “Phenylethylamine” bizi aşık olduğumuz zamanlarda olduğu gibi hoş hissettirir. -İçeriğinde büyük oranlarda magnezyum, demir ve kalsiyum olduğu için küçük bir parça çikolata yediğimizde ihtiyacımız olan minerallerin en az beşte birini almış oluruz. -50 gramlık bir çikolata ya da iki kaşık şekerle karıştırılmış bir bardak kakao, bir kadeh kırmızı şarap içinde bulunan antioksidana eşdeğer madde içerir, bu sayede kalp krizi ya da beyin kanamasını önler. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde çikolatanın ömrü uzattığı da biliniyor.

-İçindeki yağ, üç kaynaktan geliyor; kakao yağı, bitki yağları ve süt içindeki yağlar..

Kakaonun içindeki Stearic Asit, vücuda girdiğinde Oleic Asit’e dönüşür. Aynen zeytinyağı içindeki Oleic Asit gibi.. bu yağ türü kalbe çok faydalı.. Çikolatanın olmadığı bir hayat düşünemiyoruz, evde “Çikolatalı Pasta” olduğunu bilmek bile bizi mutlu etmeye yetiyor. Sahibinin oğluyla aynı dönem lise arkadaşı olduğum Ankara’nın hem köklü hem de çok meşhur pastanesinin İtalyan Pastası ve Çikolatalı Vişneli Pastası’nın o unutamadığımız lezzeti.. Ne mutlu ki buram buram nostalji kokan Çikolatalı Vişneli Pasta’yı orijinal lezzetine en yakın şekilde yapmak sizinle paylaştığım tarifle mümkün. İnanılmaz bir şekilde lezzeti ve sağlığı aynı anda içinde barındıran mucizevi çikolata ile mayhoş ve ferahlatan tadıyla vişne bir arada olur da yenmez mi?

Malzemeler:

Pandispanyası İçin Malzemeler;

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

3 yemek kaşığı ılık su

2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

1 su bardağı (un+kakao)+ 1 yemek kaşığı un

(kakao=3 yemek kaşığı)

1 paket kabartma tozu​

Pandispanyanın Yapılışı:

Yumurta ve toz şeker mikserin yüksek devrinde çırpıldıktan sonra sırasıyla ılık su, yağ ve kuru malzemenin elenerek eklendiği kek harcı önceden ısıtılmış 180 derece fırında

30 dakika pişirilir.

Pastacı Kreması İçin Malzemeler;

2,5 su bardağı süt

2,5 yemek kaşığı nişasta

¾ su bardağı toz şeker

4 adet yumurta sarısı

1,5 yemek kaşığı tereyağı

½ çubuk vanilya

1 paket toz krem şanti

Pastacı Kremasının Yapılışı;

Yumurta sarıları ve toz şeker mikser yardımıyla çırpılır. Bu sırada vanilyalı süt ısıtılır. Çırpılmış yumurta karışımının üzerine nişasta eklenir ve çırpılır.

Ilınmış süt yavaş yavaş alıştırarak yumurta karışımının üzerine konur. Karışım ocağa alınır. Koyulaşana kadar kısık ateşte pişirilir. Pişen kremaya önce tereyağı eklenir ve soğutulur. Soğuyan kremaya kıvamını ayarlamak ve istediğimiz ipeksi dokuyu elde etmek için toz krem şanti konur ve mikserle çırpılır.

Ganajı İçin Malzemeler; 200 gr bitter çikolata (%45 Kakao), 200 gr süt kreması

Ganajın Yapılışı; Krema kısık ateşte ısıtılır. Ateşin üzerinden alınır ve çikolata eklenir; eğer, kremanın sıcaklığı çikolatayı eritmeye yetmezse hafifçe ısıtılır.

Arası İçin;

1 su bardağı bitter damla çikolata

1 su bardağı vişne

Üzeri İçin;

140 gr bitter çikolata (%45 kakao)

9 adet vişne

1 paket toz krem şanti

½ su bardağı soğuk süt

Yağlı kağıt

Çikolata Parçalarının Yapılışı

Çikolata ister benmari usulü (daha önce yapılışını anlatmıştım) ister mikrodalga fırında (360 Watt 1,5 dakika) eritilir.

Oda sıcaklığında soğutulur ve tekrar aynı şekilde eritilir. Bu sayede çikolatanın dayanıklılığı artar. İkinci kez eritilmiş olan çikolata spatula yardımıyla ne çok kalın ne çok ince olmak şartıyla yağlı kağıt üzerine yayılır. Bu aşamada rulo şeklinde sarılabilir, ya da katlaya katlaya sarılabilir. Bir gece bu şekilde buzdolabında bekletilir.

Pastanın Yapılışı:

Pandispanya 3 eşit kalınlıkta kat elde edilecek

şekilde kesilir. İlk katın üst yüzü sütle hafif ıslatılır ve sıkma torbasıyla önce bitter ganajın yarıya yakını daha sonra pastacı kremasının yarısı sıkılır. Pastacı kremasıyla kaplanan kek katının üzerine ½ su bardağı vişne ve ½ su bardağı bitter damla çikolata serpiştirilir. İkinci kat içinde aynı işlemler tekrarlanır. Dış yüzeyi de krem şantiyle kaplanan pasta buzdolabında bekletilir.

Pastanın üst yüzeyinde gezdirmek için ayrılmış ganaj hafif akışkan hale gelmesi için ısıtıldıktan sonra pastanın yüzeyine rastgele gezdirilir.

Üzerine 9 adet vişne yerleştirilir ve onlarda ganajla kaplanır. En son yağlı kağıda sarılıp buzdolabında bir gece bekletilmiş olan çikolatanın kağıdı açılır ve çikolata plakaları pastanın kenarlarına büyüklü küçüklü yapıştırılır. Geriye kalan çikolata plakaları da pastanın üzerine arzu ettiğiniz şekilde konur.

69 görüntüleme0 yorum
bottom of page