top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

PORTAKAL, MANDALİNA, LİMON REÇELİ


En eski Avrupa reçellerinde büyülü madde bal kullanılıyormuş; reçel yapılırken meyve posası bal ile karıştırılıp güneşte bekletilirmiş. Reçellerde meyvenin tam dokusunun ve şeklinin korunması her zaman için çok önemli olmuş. Reçel yapılması kolay gibi görünse de, aslında iyi bir teknik ve tecrübe şart..

Örneğin bazı meyveler (taze incir, kayısı, çilek ) kaynatıldıkları zaman çok yumuşar, şeklinin ve doğallığının korunması için ise limon suyu ile marine edilmesi gerekir.

Hem çiçeğinin hem meyvesinin hem de yapraklarının kokusuyla insanın içini kaynatan depresyona birebir narenciyenin reçeline de doyum olmuyor..

Tarihçilere göre narenciye ağaçlarının atası Hindistan’dan Türkiye, Yunanistan ve Kuzey Afrika’ya MÖ IV. yy. Büyük İskender’le “Citron” adıyla gelmiş.

Eski dönemlerde ferahlık vermesinin yanında narenciyenin zehirlenme ve güveler için bir çare olduğu düşünülüyormuş. MS 79 yılında Vezüv Yanardağı volkanik patlaması sonucu şehrin yıkılmasından sonra Pompei'nin harabelerinde narenciye temalı güzel bir seramik çini bulunmuş.

MS II. yy. Kuzey Afrika'da Kartaca'da bir Roma villası kalıntısında bulunan bir başka mozaik çinide de, narenciye meyvesi ve ağacının dalında büyüyen bir limon meyvesi açıkça görülmekteymiş.

Hatta İstanbul’da daha önceden Konstantin kiliseleri olan cami mozaiklerinde de narenciye motiflerine rastlamak mümkün..

Değişik meyvelerin reçelini yapmayı denemek ve kahvaltı sofrasında çok çeşitli reçellerin olması bizim için gerçek bir mutluluk. Narenciye reçellerinin de yeri apayrı.. Nenemin (ananemin annesi) ve ananemin meşhur portakal reçelinin tarifini bir de karışık narenciye kullanarak yaptım, müthiş oldu!

Yalnız kıvamında bir reçel için sadece iyi bir reçete yetmiyor, meyve seçimi en dikkat edilmesi gereken nokta.

Portakal, limon ve mandalinalar İzmir’de yaşadığımız sitenin ağaçlarından toplandığı ve dalından taptaze koparılıp hemen pişirildiği için mükemmel lezzet ve kıvamda bir sonuç verdi.. Eminim siz de benim gibi düşünüyorsunuzdur, kendi yetiştirdiğiniz, dalından kendi elinizle topladığınız meyvenin tadı da kokusu da bir başka…

Malzemeler:

500 gr (4 adet) portakal

500 gr (8 adet) mandalina

500 gr (8 adet) limon

1,5 kg toz şeker

Yapılışı:

Portakal, mandalina ve limonlar ne çok ince ne de çok kalın olmak şartıyla halka halka dilimlenir. Çok ince dilimlerseniz haşlarken parçalanabilir.

Dilimlenen narenciye üzerini geçecek kadar su doldurulmuş bir kapta bir gece üzeri kapalı olarak bekletilir.


Suyu değiştirilir ve haşlanır. Haşlama işlemi birkaç kez tekrarlanır bu aşamada tadına bakabilirsiniz. Haşlama işlemini tekrarlama kararını size bırakıyorum; ama 2-3 kez tekrarlamanızı öneririm. Her seferinde haşlama suyunu süzüp taze suyla haşlamalısınız çünkü narenciyenin acısı suyunda… En son haşlama suyu da süzüldükten sonra toz şeker eklenip diğer reçeller gibi kaynatılır.


853 görüntüleme0 yorum
bottom of page