top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

HAMSİ TAVA


Winston Churchill’in İngiltere’nin en ünlü yemeği “Fish and Chips (balık ve patates kızartması)” için söylediği “İyi Arkadaşlar” sözü en az yemeğin kendisi kadar ünlü olmuş..

Hatta Independent Gazetesi’nin bir anketinde, “Fish and Chips” İngiltere’nin sembolü olarak değerlendirilme bakımından Kraliçe’yi ve Beatles’ı bile geride bırakmış.

İngiltere’de oldukça popüler olan “Fish and Chips” ile lezzette yarışan bizim ülkemizin özel tadı “Fish and Bread (Balık Ekmek)” de bence müthiş. “Balık ve Ekmek” içinde “İyi Arkadaşlar” demek yanlış olmaz. Aslında balığın patates veya ekmekle ayrılmaz ikili olmasının sebebinin boğaza kılçık takılmasını önlemek olduğu düşünülebilir. Ekmeğin içindeki balık seçimi ise tamamen kişisel tercihiniz; sardalye, uskumru, hamsi…

Hamsiye gelince “Hamsi balık değildir da Hamsi Hamsidir” der Karadenizliler. Hakikaten Hamsi çerez gibi çıtır çıtır pek güzel yenir.

Şu anda balık yemeye bayılan ben aslında eskiden balık yemeyi sevmezdim. Üniversite sınavına çalıştığım sene annem büyük bir azimle bütün bir sene boyunca her pazar akşamı bıkmadan usanmadan “Hamsi” kızarttı.

İlk başlarda dershaneden eve dönmek istemezdim, “Ööf akşam yemekte hamsi var” derdim.

Bir süre sonra, yalnız bayağı uzun bir süre pazar akşamları söylene söylene sofraya oturduktan sonra, “Yaşasın! akşam yemekte hamsi var” demeye başladım.

Belki de annemin kafam çalışsın diye bana sabırla yedirdiği Hamsi Tava’lar sayesinde üniversite sınavını kazandım.

Daha sonra da babam ne zaman yemekte balık olsa bu durumla dalga geçip her seferinde sofraya “Ben balık sevmiyorum!” diyerek oturdu.

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki lezzetli balık yemek için tek seçeneğimiz dışarıda yemek değil, evinizde de püf noktalarına dikkat edildiğinde çok leziz ve pratik bir şekilde balık tava yapmak mümkün..

Hamsi Tava İçin;

Malzemeler:

1 kg hamsi, 1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı mısır unu

½ tatlı kaşığı deniz tuzu

Kızartmak İçin; Ayçiçeği yağı

Havuç ve Turp Salatası İçin Malzemeler;

2 adet havuç, 1 adet turp

1 tatlı kaşığı tuz

½ adet limon suyu, Sızma Zeytinyağı

Çoban Salata İçin Malzemeler;

1 küçük kırmızı soğan

9-10 adet kiraz domates

1 adet yeşilbiber

Tuz,

Sızma Zeytinyağı

Koruk Ekşisi

Yapılışı:

Temizlenmiş ve yıkanmış hamsi tuz, un ve mısır unu karışımına bulanır.

Kızgın yağda orta ateşte 2-3 dakika kızartılır.

Havuç ve Turp Salatasının Yapılışı;

Turp rendelenir. Tuzla ovulur ki turp tuzu çok seviyor ve suyu sıkıldıktan sonra salata için ayrılmış servis tabağına konur. Daha sonra havuç rendelenir. Havuç ve turpun üzerine limon suyu eklenir ardından hakiki sızma zeytinyağı gezdirilir.

Çoban Salatanın Yapılışı;

Kırmızı soğan piyazlık doğranır, kiraz

domatesler ve tohumları çıkarılmış yeşilbiber de doğrandıktan sonra tuz eklenir.

En son üzerine koruk ekşisi ve hakiki sızma zeytinyağı gezdirilir.


Fırından yeni çıkmış sıcacık bir ekmekle birlikte mükemmel bir ziyafet sofrası...

73 görüntüleme0 yorum
bottom of page