top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

VALENTINE PASTASI

Sevgililer günü; her 14 Şubat birbirimize çeşitli yollarla; kartlar, çiçekler, çikolatalar, aşk mesajları ve tabii ki o pırıl pırıl parlayan kıymetli taşlarla, sevgimizi göstermeyi bize hatırlatan özel bir gün..

“Sevgililer Günü (Valentine’s Day)” adını MÖ. III yy. yaşamış Romalı ünlü rahip Aziz Valentine’dan almış. Bilinen en eski İngilizce yazılmış sevgililer günü mesajı ise İmparator Claudius II’nin askerlerini men ettiği yasak nikahları gizlice askerlere kıydığı için idam cezasına çarptırılan St.Valentine tarafından 1477’de hapishanedeyken aşık olduğu gardiyanın kızına öldürüleceği gün olan 14 Şubat'ta gönderdiği “senin Valentine’nın (from your Valentine)” imzalı aşk mektubu olmuş...

Aslına bakarsanız sevgililer günü geleneksel olarak Şubatta yapılan Roma festivalinde 496 yılında doğmuş! Festivalin adı “Lupercalia”…

Şubat ayının ortalarında baharın gelişinin kutlandığı, festivale katılan erkeklerin bir kutudan kızların isimlerini çekip festival boyunca sevgili oldukları hatta daha sonra bazılarının evlendiği, eğlenceler yapılırmış. Daha sonra kilise bu festivali Aziz Valentine’nın da hatırlandığı insanların aşklarına hislerini ifade ettiği bir kutlamaya çevirmiş.

Shakespeare’in Romeo Juliet’indeki ve dallarının gölgesinin onların aşkına şahit olduğu meyvelerine kanlarının yapraklarına gözyaşlarının dokunduğu Karadut’a rengini veren aşıklar, Thisbe ve Pyramus gibi uğruna ölümü göze alan aşıklar kadar olmasa da gelin biz de bir fedakarlık yapalım bu biraz (?!) zahmetli olan, “Aşkın Meyvesi Karadutlu” pastayı sevgilimize kendi ellerimizle yapalım..

Kek İçin Malzemeler:

6 adet yumurta akı

200 gr toz şeker

100 gr bitter çikolata

60 gr un

1 paket kabartma tozu


Kekin Yapılışı:

Yumurtaların beyazları sarılarından ayrılır. Yumurta akları toz şekerle birlikte çırpıldıktan sonra eritilmiş soğutulmuş bitter çikolata eklenir. Kuru malzeme elenerek katıldıktan sonra güzelce karıştırılan kek harcı 20 cm çapında bir kek kalıbına dökülür.

Eğer kalp şeklinde bir kek kalıbınız yoksa kare ve yuvarlak birer kek kalıbı kullanıp yuvarlak keki ortadan ikiye kesip parçaları birleştirirseniz kalp şekli elde edebilirsiniz.

160 derece fırında 40-45 dakika pişen kekin pişip pişmediğini kontrol etmek için tahta bir çubuk batırılır, çubuk temiz ise tamamdır.

Pastacı Kreması İçin Malzemeler;

½ su bardağı karadut şerbeti

3 su bardağı süt

3,5 yemek kaşığı nişasta

6 adet yumurta sarısı

2 yemek kaşığı tereyağı

Krem şanti İçin;

2 paket toz krem şanti

½ su bardağı karadut şerbeti

½ su bardağı süt

Pastacı Kremasının Yapılışı; Yumurta sarıları ve karadut şerbeti mikserle çırpılır. Diğer tarafta süt ısıtılır. Çırpılmış yumurta karışımının üzerine nişasta eklenir ve çırpılır. Ilınmış süt yavaş yavaş alıştırarak yumurta karışımının üzerine konur. Karışım ocağa alınır. Koyulaşana kadar kısık ateşte pişirilir. Pişen kremaya önce tereyağı eklenir ve soğutulur.

Soğuyan kremaya şerbet ve sütle köpürtülmüş krem şanti konur ve mikserle çırpılır.

Arası İçin;

1 su bardağı vişne, karadut

4 yemek kaşığı damla çikolata


Çikolata Kalpleri İçin Malzemeler;

60 gr bitter çikolata

60 gr sütlü çikolata

Çikolata Kalplerinin Yapılışı:

Küçük parçalara kesilen çikolata karışımı mikrodalga fırında 1-1,5 dakika veya benmari usulü eritilir. Benmari, gıdanın içinde bulunduğu kabın su dolu başka bir kap içine oturtularak alttaki suyun buharıyla yavaş yavaş pişirilmesi işlemi.. Eriyen çikolata karıştırılır ve oda sıcaklığında soğutulur.

Soğuduktan sonra tekrar eritilir, yağlı kağıt üzerine spatula yardımıyla yayılır. 2 kez eritme işleminin sayesinde elde edeceğimiz çikolata daha dayanıklı bir hale geliyor.

Yağlı kağıdın üzerine yayılan çikolata biraz soğuduktan sonra kalp şeklindeki kurabiye kalıplarıyla daha sonra kolay kesebilmek için yer yapılır. 2 saate yakın bekletildikten sonra kurabiye kalıplarını kullanarak kalpler çıkartılır. Çikolata çok sertleşmiş olursa ya da çok yumuşak olursa keserken zorlanırsınız. Tamamen donmaya yakın olduğu o anı yakalamalısınız. Bekleme süresi yapıldığı koşullara göre farklılık gösterebilir, odanın sıcaklığı, nem vs..

Üzeri İçin;

40 gr beyaz çikolata

Bir miktar bitter çikolata

Çilek

Kayısı marmeladı


Pastanın Yapılışı:

Pişirip soğuttuğunuz kek ortadan ikiye kesilir

üzeri tıraşlanır. İlk kat pasta servis tabağına yerleştirilir. Vişne suyuyla ıslatılır, üst yüzüne sıkma torbasıyla

krema sıkılır, kenarı boyunca da şanti sıkılır. Arası için vişne, karadut ve damla çikolata kullanılır. Arzuya göre vişne ve karadut vişne liköründe bekletilir.

Çok güzel oluyor. Kekin ikinci katının da üzeri vişne suyuyla ıslatıldıktan sonra karadutlu krema ile kaplanır.

Pastanızı dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz;

Ben süslemek için karadut şerbeti ve süt karışımıyla köpürttüğüm krem şanti, beyaz çikolata ve çok az bitter çikolata rendesi, kayısı marmeladıyla parlattığım çilekler ve kendi hazırladığım kalp şeklinde çikolatalar kullandım..

PS: Her zaman ki gibi biraz pasta malzemem arttı işte yaratıcılığımızı göstermek için en uygun zaman, özgür olun ve siz de benim gibi kalan malzemelerden hem güzel görünen hem de çok lezzetli kuplar yapmayı ihmal etmeyin. Kek parçaları, damla çikolata, biraz karadutlu krema, karadut şerbeti ve sütle köpürtülmüş krem şanti, çikolata kalpleri ve kırmızı orman meyveleri…

Karadut Şerbeti: 1 kg karadut, 800 gr toz şeker, arzu ettiğiniz miktarda limon suyu.

Yapılışı Karadut Reçeli tarifimde sizinle paylaştığım şekilde.

81 görüntüleme0 yorum
bottom of page