top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

ÇİKOLATA FONDÜ

“Fondü” peynirle yapılsa da “Et Fondü” ve “Çikolata Fondü” gibi çeşitleri de var ki; “Çikolata Fondü”, mutlaka denenmesi gerekli muhteşem olduğu kadar romantik bir lezzet. Sevgililer günü yaklaşırken sevdiğinize ona ne kadar değer verdiğinizi onu ne kadar çok sevdiğinizi göstermenin en güzel yolu… Belki de sevdiğinize ilk kez seni seviyorum demenin;


Seni düşünmek güzel şey, ümitli şey,

Dünyanın en güzel sesinden

En güzel şarkıyı dinlemek gibi bir şey

Fakat artık ümit yetmiyor bana,

Ben artık şarkı dinlemek değil, şarkı söylemek istiyorum

Nazım Hikmet Ran

Romantizmin simgesi “Fondü (Fondue)”

her ne kadar Fransız mutfağının meşhur lezzeti olsa da İsviçre, Fransa ve İtalya’da da eritilmiş peynire özel çatallar yardımıyla ekmek batırılması oldukça popüler!

Fondü için aslen İsviçre’de doğmuş bir zevk demek daha doğru olur. Gerçi zaten İsviçre’nin ulusal yiyeceği olarak kabul edilmiş..


İşin doğrusu “Fondü” kaçınılmaz bir ihtiyaçtan dolayı keşfedilmiş. Yüzyıllar öncesinde yaz sonunda her ülkede olduğu gibi İsviçre’de de kış hazırlığı yaparlarmış. Ne var ki onlar bizim gibi biber, domates, barbunya, bezelye gibi yiyecekler değil de “Peynir ve Ekmek” depoluyorlarmış. Kışı beklerken bu ekmek ve peynirler o kadar fazla sertleşirmiş ki balta ile keser hale gelirlermiş. Çare olarak bir zaman sonra İsviçre’ye özgü şaraplarını peynire karıştırmak akıllarına gelmiş. Bu karışıma batırılan ekmeklerin hem lezzetli hem de yumuşak olduğunu keşfettiklerinde ise “Fondü” ve çeşitleri hayatımıza girmiş.

Malzemeler:

140 gr bitter çikolata

½ su bardağı süt (120 ml)

Muz, Çilek

Malatya kuru kayısı,

Sultaniye kuru üzüm

Yapılışı:

Çikolata seçimini sizin kişisel tercihleriniz belirliyor. Kakao yüzdesi yüksek çikolata, acılığı azaltılmış bitter çikolata ya da yarı yarıya sütlü ve bitter çikolata bir arada kullanılabilir. İstenirse sadece sütlü çikolata ile de hazırlanabilir. Bizim favorimiz her zaman bitter çikolata..

Hazırlanan süt ve çikolata karışımı mikrodalga fırında 360 Watt 1-1,5 dakika veya benmari usulü eritilir, parlayana kadar karıştırılır ve fondü kasesine dökülür.

Fondü aletinin kasesinin altında bulunan tealight mum sayesinde erimiş çikolatanın akışkanlığı hiç değişmiyor. Arzu ettiğiniz ve çikolatayla uyumlu olduğunu düşündüğünüz her meyveyi kullanabilirsiniz. İnanın bana en sevdiğiniz meyveleri çikolataya batırmak ve yemek gerçekten çok keyifli…

PS: Artık herkes benmari usulü eritme yöntemini biliyor. Ama kısacık bahsetmekte yarar görüyorum. Benmari (Bain Marie = Marie’nin banyosu) Fransızcadan dilimize geçmiş bir kelimedir.

Benmari, gıdanın içinde bulunduğu kabın su dolu başka bir kap içine oturtularak alttaki suyun buharıyla yavaş yavaş pişirilmesi işlemidir.

Çikolata benmari usulü eritildiği gibi benim daha sık başvurduğum bir yolla “mikrodalga fırın” kullanılarak eritilebilir ki bu çok daha zahmetsiz… Çikolata çok hassas ve narin bir gıda olduğu için eritirken çok dikkat edilmesi gerekir.

96 görüntüleme0 yorum
bottom of page