top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

ÇİKOLATALI ve VANİLYALI CUPCAKE


Cup Cake (Fincan Keki) 19. yüzyılda Amerika’da geliştirildiğinde mutfakta kurtardığı süre nedeniyle devrim yaratmış.

Pişirmeden önce malzemeleri ölçmek için tartılması yerine fincan kullanılması büyük bir değişim olmuş. Adının nereden geldiği henüz tam olarak tespit edilememiş. Bu konuda iki kuram var: Ya keklerin hepsi fincan içinde pişirildiği için ya da kek için kullanılan malzemelerin fincan ile ölçüldüğü için..

Başlangıçta “Sayı” kekleri olarak adlandırılan günümüzün “Fincan” kekleri çok çeşitli malzemeler, miktar, şekil ve süslemelerle çılgın bir noktada!

Geçmişte hatırlanması çok kolay malzemeler kullanılmış.

Bugünkü fincan keklerini bugünkü haline getiren temel tarif; bir fincan tereyağı, iki fincan şeker, üç fincan un, dört yumurta, bir fincan süt ve bir kaşık soda.. Büyük keklerden çok daha hızlı pişirilmesi de popüler kültürün yükselen eğiliminin en büyük sebebi.


Sadece “Cup Cake” çıkaran düzinelerce fırın var. “Çikolatalı ve Vanilyalı” klasiğin yanında “Ahududu Meringue” ve “Espresso Fudge” gibi fantezi lezzetlerde muhteşem.. Hatta sadece fincan kekleri için hazırlanmış yemek kitapları, bloglar ve dergiler var.

Cup Cake bizim içinde hayatın pembe, mutluluğu dolu dolu hissettiğimiz, eğlenceli bir parçası. Yapmak, süslemek ve yemek gerçekten çok zevkli.. En güzeli de istediğiniz gibi süslemekte özgürsünüz.

Malzemeler:

4 adet yumurta

1 su bardağı pudra şekeri

2/3 su bardağı ayçiçeği yağı

1 su bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 adet vanilya çubuğu

1 paket (80 gr) sütlü çikolata

1 paket (80 gr) bitter çikolata (%45 kakao)

~3 su bardağı un

2/3 su bardağı damla çikolata

Bitter Ganaj;

100 gr bitter çikolata

(acılığı azaltılmış), 100 gr krema

Frosting;

200 gr pudra şekeri

80 gr tereyağı

2 paket toz krem şanti

1 su bardağı süt

Üzeri İçin;

Damla Çikolata, Kakao


Yapılışı:

Çikolatalar eritilir; arzuya göre benmari yöntemi kullanarak ya da mikrodalga fırın yardımıyla.. Bu sırada yumurtalar mikserin yüksek devrinde pudra şekeri ile birlikte kıvamı koyulaşıp rengi açılana kadar çırpılır. Sırasıyla yağ, süt ve erimiş ılınmış çikolata eklenen kek harcına vanilya özü de koyulduktan sonra kuru malzeme elenerek katılır. Bütün malzeme homojen bir şekilde karıştırılır.

Hazırlanan kek harcı kağıt kek kalıpları yerleştirilmiş, fincan keki kalıplarına eşit miktarda pay edilir. Üzerlerine damla çikolata serpiştirilir. Hazırlanan 160 derece fırında 20 dakika pişirilir. Süre ve sıcaklık fırınınıza göre farklılık gösterebilir.

Ganajın Yapılışı;

Krema kısık ateşte ısıtılır. Ateşin üzerinden alınır ve çikolata eklenir; eğer, kremanın sıcaklığı çikolatayı eritmezse hafifçe ısıtılır. Ganaj hazırlamak için mikrodalgada krema ve çikolatayı ısıtmakta mümkün…


Frosting (Tereyağı Kreması-Butter Cream) Yapılışı;

Pudra şekeri ve tereyağı krema kıvamına gelip şeker iyice eriyene kadar çırpılır.

Diğer tarafta sütle köpürtülen toz krem şanti tereyağlı kremaya istediğiniz ölçüde ilave edilir. Krema torbasıyla sıkılacak kıvama gelene kadar krem şanti eklenen tereyağı kreması buzdolabında bekletilir.

Bu sırada keklerin üzerinden fazla zedelemeden bir parça çıkartılır, boşluk bitter ganajla doldurulur. İçi bir miktar ganajla doldurulmuş keklerin üzeri buzdolabında bekletilen tam sıkılacak kıvama gelen tereyağı kreması ile istediğiniz şekilde süslenir. Üzerlerine kakao elenip damla çikolata serpiştirilebilir.

PS: Vanilya çubuğu kurumaya çok meyilli olduğu için tüpte kapağı kapalı olarak özenli bir şekilde muhafaza edilmeli. Kullanırken boydan uzunlamasına bıçakla ortası yarılır ve bıçakla sıyırarak içindeki vanilya tohumları alınır.

Bu tohumlar çok kıymetli.. Kalan kabuğu sakın atmayın şeker kavanozunuzun içine koyun ki kuvvetli ve hoş kokusuyla toz şekerinize farklılık katsın.

91 görüntüleme0 yorum
bottom of page