GRANYÖZ TAVA
Balık değil! lokum lokum… Öyle böyle değil o kadar lezzetli ki, aslında ben denizlerde mutlu mutlu gezen balıkların öldürülmesine karşı biri olarak yerken üzülmüyorum dersem yalan söylemiş olurum. Düşünmemeye çalışıyorum çünkü sağlığımız için maalesef yiyoruz..

Balıkçımızın önerisi üzerine tavasını yaptığımız Granyöz gerçekten müthiş oldu.
“Granyöz” olarak bilinen “Kaya Levreği”- Argyrosomus Regius’un, son yıllarda başta ülkemiz olmak üzere birçok ülkede üretimi çok yaygın beyaz etli, lezzetli ve ekonomik değeri oldukça yüksek bir balık..

“Granyöz”e azda olsa Marmara da çoklukla Akdeniz ve Karadeniz’de rastlanıyor. Kimi bölgelerde “Halili” olarak bilinen bu balık ağız içinin sarı olması ile tanınmakta ve bu nedenle “Sarıağız” olarak da adlandırılmakta. Genellikle derin sularda etçil olarak beslenen pullu bir balık. Üreme dönemi bahar ortalarından ağustos ayına kadar.. Boyu en fazla 230 cm ağırlığı da en fazla 103 kg olarak kayıtlara geçmiş. Ortalama boyu 150 cm civarı. Kabukluların çoğunun temel besin maddesi olduğu bu çevik avcı balıklar her daim hamsi ve sardalye sürülerinin peşinde. Kış aylarında derin ve kayalık bölgeleri tercih etmekte.

Minakop (kötek–karakulak) balığıyla karıştırılan “Granyöz” nasıl ayırt edilir?
Sarıağızın, isminden de anlaşıldığı üzere; küçük boy olanının ağzının içi turuncumsu, boyu büyüdükçe ağzının içinin rengi ise sarı.
Alt çenesi üst çenesinden daha uzun (levrekte olduğu gibi) bu yüzden ağzı yukarıya bakar.
En ayırt edici özellik ise minakop balığının solungaç kapaklarının uç kısmındaki (uzaktan bakıldığında “C” harfine benzeyen) siyah renk leke.
Malzemeler:
