top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

CAHİDE'NİN ŞEKERPARESİ


Şekerpare benim çocukluktan beri en sevdiğim tatlı.. Aslında ben küçükken yemekle fazla aram yoktu ama şekerpare vazgeçilmezimdi. Ankara Y. Ayrancıda ünlü bir pastane vardı, şekerparesinin lezzetine doyum olmazdı. Tabii evin çocuğu çok sevince evin mutfağında da envai çeşit şekerpare tarifini yapmak kaçınılmaz oluyor.

Ailemizin mutfağından özel şekerpare tariflerini ilerleyen zamanlarda sizinle paylaşacağım. İşte bunlardan biri Cahide’nin şekerparesi; Cahide, benim anneannem olur ve şekerparesi de çok güzel olur. Her bayram mutlaka yapardı ve oturma odasında diğer yaptığı lezzetlerin yanında yerini alırdı. Bayramlarda bir araya geldiğimizde sadece ailenin iki üyesi eve gelir gelmez kimseyi gözü görmeden şekerparenin tadına bakmaya koştururdu. Biri “ben” biri de “dayım”..

Malzemeler:

600 gr un

165-170 gr irmik

4-5 yemek kaşığı pudra şekeri

2 adet yumurta

1 paket karbonat

Birkaç damla limon

3 yemek kaşığı torba yoğurdu

½ paket (125 gr) margarin

- oda sıcaklığında

½ su bardağı zeytinyağı

1 paket vanilya

Üzeri İçin;

14 adet badem, ceviz, veya fındık

Şerbeti İçin;

3,5 su bardağı toz şeker

4 su bardağı su

3 adet limon tuzu

Yapılışı:

Karıştırma kabındaki yağın üzerine pudra şekeri konur ve şeker yağa yedirildikten sonra sırasıyla yumurta, yoğurt kuru malzeme ve limon suyunda kabartılmış karbonat eklenir, yoğrulur. Elde edilen hamurdan tam 14 tane şekerpare çıkıyor.

Süslemek için badem kullandım ama fındık sevenler fındık kullanmayı tercih edebilir gerçekten çok lezzetli oluyor, en çok fındık yakışıyor. Çam fıstığı ya da cevizle de süslenebilir. Üzeri için ekstra bir malzemeye aslında gerek bile yok sadece parmağınızla çukurlaştırmanız yeterli çünkü tadı mükemmel..

160 derece ısıtılmış fırında 40 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişirme aşamasında dikkat edilmesi, her şerbetli tatlıda olduğu gibi, çok önemli çünkü az pişirildiği takdirde şerbetle buluştuğunda hamur olur.

Çok fazla pişirilirse de olması gereken lezzette olmaz. Kıvamına gelene kadar kaynatılan şerbet fırından çıkmış sıcak kurabiyelerin üzerine sıcak olarak dökülür. Şerbetini çekmesi için beklemeye sabredilir ve afiyetle yenir.

74 görüntüleme0 yorum
bottom of page