top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

NE RUS NE AMERİKAN ASLINDA OLIVIER SALATASI


İşte bir muamma; “Rus salatası” nasıl oldu da dünyada bir tek Türkiye’de “Amerikan salatası” oldu?? Amerika’da bile “Rus”, bilemediniz mucidinin adıyla “Olivier salatası” denirken bizim dilimize nereden girdi bu “Amerikan salatası” lafı??

Bu sorunun yanıtını “soğuk savaş döneminin Amerikan hayranlığından kalma bir alışkanlık” diye bilir, ötesine geçemeyiz.

“Mayonezle küp küp doğranmış sebzelerin uyumlu buluşması” Rus salatası, 1860'lı yıllarda Moskova'daki Hermitage Restoran'ın sahibi de olan Belçika asıllı aşçı Lucien Olivier tarafından icat edilmiş. Kısa zamanda restoranın en sevilen yemeği haline gelen salatanın orijinal tarifini Olivier ölene kadar saklamış, ama dönemin şeflerinden İvan İvanov tarifin bir kısmını çalmayı başarmış. Ne Rus ne Amerikan aslında bu salata Belçikalı- gerçek sahibi de aşçı LUCIEN OLIVIER…

Bu salatanın benim için çok özel olmasının sebebi özlemle hatırladığım kuçumuz Gypsy-kanişimizin turşuya deli olduğu için annem salatanın turşu küplerini doğrarken kafa havada turşuları götürmesinin gözümün önünden gitmemesi… Bizim evimizde yapılan yemekler bunlar, hemen hemen hepsinde de ailemizle yaşadığımız anılarımız var..


Malzemeler:

3 adet haşlanmış büyük patates

3 adet haşlanmış orta boy havuç

250 gr konserve bezelye

50 gr konserve mısır

2 adet yeşil domates turşusu

Yapılışı:

Kabukları soyulmuş haşlanmış patates ve havuç küp küp doğranır. Turşu da doğrandıktan sonra bütün malzeme hepsi birlikte arzu ettiğiniz miktarda mayonez kullanarak karıştırılır. Eğer çok fazla mayonezli olmasını istemiyorsanız mayonezi belli oranda süzme yoğurtla karıştırarak kullanabilirsiniz.

36 görüntüleme0 yorum
bottom of page