top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

EV YAPIMI MAYONEZ

Fransız mutfağı kökenli mayonez sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye kadar yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir. Limon suyu, hardal ya da sirkeyle kıvamı tamamlanan bu lezzet, Mayonnaise Verte = yeşil sebze püreli, Sauce Remoulade = ançüez, tuşu ve kaparili, Sauce Aioli = Bol Sarımsaklı Provans Mayonezi, Bin Ada ve Rus Usulü Salata sosları gibi, çok sayıda mayonez türünün temelini oluşturur. Mayonez hakkında en çok bilinen hikaye; ünlü bir gurme olan Richelieu Dükü’ne “Mahonnaise” denilen yöreye özgü bir salata sosu sunulması, çok beğenmesi ve tarifini Fransa’ya getirmesi.

Hikaye; 1905 yılında savaştan dağılmış ülkeleri Almanya’dan New York’a göç eden Hellmann’ların hazırladıkları sandviçleri bir sepette satmalarıyla başlar..

Hellmann’lar Fransa Kraliçesi Maria Marie-Antoine’in sosu olarak Avrupa’da tanınan mayonezi yapmaya ve sandviçlerin arasına sürmeye başlarlar, sade olanlarla karışmasın diye de mayonezli olanlara mavi şerit bağlarlar. Mavi kurdeleli olan mayonezli sandviçler sadelerden daha hızlı tükenince, Nina Hellmann mayonezi cam kutulara koyup satmaya başlar. Mayonezli sandviçlerindeki mavi kurdele ise halen Hellmann mayonezlerinin etiketlerinde yerini almakta..

Sandviçler büyük ilgi görür ve Richard küçük bir kamyonet alır. Sandviçlerle birlikte ha­zırladıkları salataları da satmaya baş­layan Richard ve Nina Hellmann kısa bir süre sonra ilk sandviç dükkanlarını açarlar. Bu çok eskiye dayalı mazisi olan mayonezin lezzetinin en fazla hissedildiği salatalardan biri bence Amerikan Salatası, tabii bizim evimizde kullanılan adıyla..

EV YAPIMI MAYONEZ

Malzemeler:

2 adet yumurta sarısı

1 yemek kaşığı dijon hardal

500 ml ayçiçeği yağı

1 yemek kaşığı limon suyu

Deniz tuzu

Yapılışı:

Evde mayonez yapmak için ilk ihtiyacınız olan motoru kuvvetli bir mikser, ikinci ihtiyacınız olan şey ise kuvvetli bir sabır.. İlk olarak dijon hardalı ve yumurta sarıları mikserin yüksek devrinde çırpılır. Yağ ip gibi yavaş yavaş akıtılarak mikser yardımıyla yumurta sarılarına yedirilir. Mayonezin kıvamının tutması için yağı çok yavaş eklemeniz gerçekten önemli. Eklemeniz gereken yağın ¾’üne yakını bittiğinde limon suyu katılır ve kalan yağ yine yavaş akıtılarak konur. Tadına bakmadan tuz kullanmayın hardalın tuzu yeterli gelebilir.

45 görüntüleme0 yorum
bottom of page