top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

FAVA


Baklagiller ailesine ismini veren en soylu üye, bakla.. Antik çağdan bugüne aynı şekilde yenilip içilen en eski zamanlardan beri yapılan ve bilinen meze fava..

Vicia faba (fava) adıyla bilinen bu bitkinin Neolitik Çağ'dan beri tanındığı

bilimsel verilerden anlaşılıyor.Baklagiller MÖ’den beri, insanlar tarafından bilinmekte. II. Dünya Savaşı zamanında da doktorlar Bakla'nın, kinin bazlı ilaçlarla aynı etkiyi göstererek sıtmayla savaşan, mucizevi bir bitki olduğunu tespit etmiş.

Fava sözcüğü, dünya dillerine Yunancadan geçmiş ve mezeye de adını vermiş. Rum ustalardan kalan, bol dereotlu ve soğanlısına “Tekmil” denilen, üzerine mis gibi zeytinyağı gezdirilerek servis edilen bu meze Balkanlardan gelip Türk Mutfağında yerini almış.

Fava yaparken; favalık kurutulmuş bakla içleri, soğan ve havuçla birlikte de haşlanabiliyor, servis edilirken de baklava dilimi şeklinde kesiliyor. “Dünyanın İlk Gurmesi” Romalı Apicius'un reçetelerinde de bakla mevcut.. Apicius, “Vitellius Usulü Fava” tarifinde, baklaların haşlanmasını ve daha sonra biber, yabani kereviz ve zencefilin dövülmesini; katı yumurta sarısı, 85 gram bal, balık sosu, şarap ve sirke katılmasını; sonra bunların hepsinin beraber bir sos tavasına konulmasını; en son da zeytinyağı ve bal katıldıktan sonra tüketilebileceğini söylüyor.

Malzemeler:

3 su bardağı kuru bakla

6 su bardağı su

1 adet kırmızı soğan

3 diş sarımsak

4-5 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

Arzuya Göre Üzeri İçin;

Limon, dereotu,

Sızma zeytinyağı

Yapılışı:

Kuru bakla bir gece önceden suda ıslatılır. Üzerini geçecek kadar su konur, suyunu çekerse su eklenebilir. İyice şişen ve suyu süzülen baklanın üzerine tuzu ve şekeri katıldıktan sonra bir büyük kırmızı soğan ve 3 diş sarımsak doğranır. Baklaların güzel bir şekilde pişmesi için gereken miktarda suyla beraber tencere ateşe oturtulur.

Baklalar yumuşayıp, ermelenip özdeşleşene kadar pişirilir. Suyun tamamını çekmesin, sulu kalsın ama çok sulu da kalmasın. Piştikten sonra blendırdan geçirilir ve 1 çay bardağı sızma zeytinyağı karıştırarak yedirilir.

Eğer limonlu seviyorsanız yağla beraber favanın içine bir miktar limon sıkılabilir.. Arzuya göre; dereotunun yanında üzerine gezdirilen limon suyu ve sızma zeytinyağıyla servis edilir.


62 görüntüleme0 yorum
bottom of page