top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

MENEMEN


"Menemen" soğansız olmaz!

Türk kahvaltı klasiği Menemen aslında her öğünü rahatlıkla sadece tek başına bile doldurabilir.

İsmini İzmir’in kuzeyinde yer alan Menemen ilçesinden aldığı düşünülmekte..

İzmir’de Menemen’de yaşayan Rumlardan öğrenildiği için Türkiye’de adı "Menemen" olmuş.

Adı Şakşuka, göçlerle dünyayı dolaşmış bir tarif..

Kuzey Afrika yemeği "Skakhshuka"… İlk kez Cezayirli bir şefin televizyon programında şakşuka yapacağını söyleyip bizim Menemen’i yapması bizi gerçekten çok şaşırtmıştı.

Tarifin olmazsa olmazı yumurta, domates ve biber, kişisel ve yöresel tercihlere göre soğan, kızarmış küp küp doğranmış patates, kapya biber, feta peyniri, kaşar peyniri, zeytin, sarımsak, jambon, sucuk, et lezzetine lezzet katan ekstra malzemeler.. Geleneksel olarak taze ev yapımı ekmek veya pide eşliğinde masanın ortasına konur ve bandıra bandıra yenir.

Menemen’in lezzetinde farklılık yaratmak isteyenler için kekik, nane, eğer acı seviyorsanız acı sivri biber ve pul biber eklenebilir.

Malzemeler:

1 adet soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet yeşilbiber (dolmalık biber veya çarliston)

1 adet kapya biber

4 adet tarla domatesi

5 adet köy yumurtası

Pul biber

Pembe himalaya tuzu, karabiber

Servisi İçin;

Yoğurt

Frenk soğanı

Karabiber


Yapılışı:

Soğan ve biberler zeytinyağında hafif kavrulur. Doğranan domatesler tavaya eklenir ve yumuşayana kadar orta ateşte pişirilir. Domatesin kabukları soyulabilir fakat hem daha lezzetli hem daha faydalı olduğu için biz domatesi soymadan kullanıyoruz. Tavaya kırılan yumurtalar hafif karıştırılır.

Tavanın canı çıkmaz domates ve yumurtaya nazik davranılır.

Kaskatı pişirilmez, domates ve yumurta hem görüntü hem tat olarak sulu sulu çok lezzetli ve şık görünmeli… Zaten İzmir yöresi ve Menemen ilçesinin domatesleri doğal tarla domatesi olduğu için çok suludur pişerken fazla zorlanmazsınız. "Menemen" lezzetini bu yörenin domatesinden alır.

94 görüntüleme0 yorum
bottom of page