top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ


Annemin ananesi Ustrumca’lı.. Bizdeki reçel sevdası ondan geliyor. Neden bu kadar çok reçel çeşidi var sayfanda derseniz..

Evimizdeki reçel çeşidinin sayısı hiçbir zaman az olmaz. Ustrumca’da sadece iki kuşak öncesinde reçel ikram etmeden hiçbir misafirin evine dönmesine izin verilmezmiş. Özel günlerde reçel mutlaka sunuluyormuş.

Yunanistan’da damat ilk kez ağırlandığında eşi ona reçel servis ediyormuş.

Güney Balkanlar’da bu tür tatlılar kahvaltıda servis edilmez, kesinlikle sıradan bir tatlı değildir ve özel cam kaseler ve gümüş yemek takımları ile sunulur. Atina’daki Benaki müzesinde geleneksel sunumları görmek mümkün.

Üsküp’te reçeller soğuk su ve türk kahvesi ile ikram edilir. Makedonya’da soğuk bir bardak su ile misafirleri ilk olarak reçel karşılar ve “tatlı” olarak adlandırılır. Üzümden yapılan tatlılara ise reçel denir.

Yunanistan’da ise “Glyko Tou Koutaliou” olarak adlandırılır. Servis edilirken şirin minyatür cam kaseye bir kaşık reçel konur.

Sakız adası her türlü reçel konusunda lider..

En çok tanınan reçeli ise sakız reçelinin aksine Çin’den Korfu’ya gelen kumkat’ın reçeli.. Sakız’ın vişne reçeli de meşhur.

Girit ve Midilli’de ise zeytin reçeli en bilineni.. Orta Yunanistan’da bademle doldurulan bir çeşit elma reçeli (frikia) çok popüler..

Bizim ailemizin de en meşhur reçeli narenciye özellikle de portakal.. Sadece kabukları da ayrı reçel olarak sofrada yerini alır. Evde narenciye kabuğu kesinlikle çöpe atılmaz; reçeli yapılmazsa ya rendelenip hamur işlerinde kullanılır ya da şekerlemesi yapılır.

Malzemeler:

2 kg portakal kabuğu

2 kg toz şeker

2,5 su bardağı su

3-4 tane limon tuzu


Yapılışı:

İpe dizilen portakal kabukları üzerini geçecek kadar su doldurulmuş bir kapta iki gece üzeri kapalı olarak bekletilir. 2 kez suyu değiştirilir ve haşlamaya başlanır. Haşlama işlemi birkaç kez tekrarlanır, bu aşamada tadına bakabilirsiniz, 5 belki de 6 kez tekrarlamanızı öneririm. Her seferinde haşlama suyunu süzüp taze suyla haşlamalısınız çünkü acısı suyunda…

En son haşlama suyu da süzüldükten sonra toz şeker eklenip sonra diğer reçeller gibi kaynatılır.

Ateşten almaya yakın limon tuzu konur. Portakal kabuğu sulu olmadığı için eğer şerbetini beklediğinizden fazla çekerse 1-1 oranında şerbet yapıp reçel kavanozunuza ekleyip kapağını kapatmalı birkaç gün sonra da aromalı şerbetinin içindeki nefis tat’taki reçelin tadına bakmalısınız.

95 görüntüleme0 yorum
bottom of page