CAPONATA

(Bodrum) Silkme=Caponata
“Caponata” İspanya kökenli bir Sicilya mezesi… Bodrum’un Rumlardan kalma mezesi “Patlıcan Silkme” malzemelerde ufak farklılıklar gösterse de Caponata ile lezzette yarışır. Tarifinde sirke kullanıldığı, bu sayede uzun süre dayanabilmesi bakımından denizcilerin gemide kahvaltıda tükettikleri bir yemek olmuş.
Geçmişte zenginler balık ve beyaz et kullanılırken günümüzde geleneksel olarak patlıcan ve farklı çeşitlerinde enginar, tatlı biber, havuç ve hatta yeşil elma kullanılmakta. Ortaçağda Sicilya’da yapılan bu yemeğin sırrı tatlının (şeker) ve ekşinin (sirke) mükemmel dengesi. Daha sonraki yüzyıllarda tarife kapari, zeytin, soğan, kereviz, domates sosu ve ekstra sızma zeytinyağı eklenmiş.

Birçok meyve ve sebze gibi, Antik Romalılar tarafından bilinen “Patlıcan” (solanum melongena) aslında Güney Hindistan'a özgü. Ve Akdeniz bölgelerinde Araplar tarafından tanıtılmış.
Tarih boyunca Sicilya, topraklarında değişik kültürde insanları barındırdığı için Sicilya mutfağının büyük bir kısmı gibi “Caponata”da Araplardan gelmiş. Kullanılan malzemelerin nasıl eklendiği çok kritik.. Örneğin kullandığınız kaparinin fazla tuzu alınmalı, patlıcan hafifçe buharda pişirilip sote edilmeli ya da kızartılmalı.

Hafif egzotik aroması ve tadı ile soğutulmuş Caponata, yaz mevsiminin soğuk salatalarının mükemmel bir tamamlayıcısı. Sicilya'lı birisi size "Barok Caponata” sunuyorsa, üzerine mutlaka bir tutam pudra haline getirilmiş şekersiz Modica Çikolatası serper..

Malzemeler: