DOMATES KONSERVESİ
Aşk elması domates, acı, tatlı, tuzlu ve ekşiden sonra 5. tat olarak bilinen umami lezzetinin en yoğun olduğu gıdalardan biri. Çekici yuvarlak etli yapısı yoğun glutamattan kaynaklanmakta. Umami, glutumat ve ribonükleotlardan oluşan iştah açıcı tadı hoş bir lezzet.
Diğer tatlarla karışarak yeni lezzetleri ortaya çıkarır. Çoğumuz umaminin farkına varamaz ancak domates, parmesan peyniri, mantar ve balık yerken fark ederiz.
Birçok ülkede en çok tüketilenler arasında yer alan domates, lezzetinin yanında çok miktarda vitamin de içermekte; A, B1, B2, C ve K vitaminleri, niasin, magnesyum, fosfor, protein, yağ, karbonhidrat, potasyum, kalsiyum ve demir..
Domates hakkında ilginizi çekeceğini düşündüğüm birkaç not;
Domates oda sıcaklığında daha iyi saklanır.
Sap yeri aşağıda olursa daha uzun süre dayanır.
Ekmek bıçağıyla daha rahat dilimlenir.
Yüksek miktarda vitamin C, A ve B barındırır.
Olgunlaşmamış domatesler buzdolabında saklanmaz.
Düşük ısı aromasını azaltır.
Malzemeler:
10 kg domates
2,5-3 tatlı kaşığı deniz tuzu
Blender
1 litrelik 6 adet kavanoz
Yapılışı:
Domates konservesi yapmanın birçok yöntemi var. Ben en kolay, uğraşısı az ve yapması en zevkli metodu seçtim. Domates seçimi elde edeceğiniz domates püresinin kıvamı açısından çok önemli. Biz çanakkale armut domates kullanmayı tercih ettik.
Kullandığınız kavanoz ve kapaklar hijyenik olmalı aksi taktirde sonuçları çok ağır olabilir. Kavanozlarınız ve kapakları çok dikkatlice sterilize edilmeli..
Konserve hazırlamak gerçekten çok ciddi bir iş, ortamın ve kullandığımız malzemelerin temizliği oldukça önemli.
Kavanozları ve kapakları güzelce kaynattıktan ve kuruladıktan sonra kullanılmaya hazır bir şekilde bir kenara koyun. Domateslerin kabukları kesinlikle soyulmamalı, çekirdekleri de kesinlikle süzülmemeli çünkü domates asıl lezzetini kabuğu ve çekirdeklerinden alıyor.
Domates miktarına uygun büyüklükte bir tencereye yıkanmış domateslerinizi doğrayın. Pişerken saldığı fazla suyunu alın, atmayın mutlaka değerlendirin; gerçekten çok lezzetli.
Domatesler güzelce kaynadıktan, bir miktar suyunu çektikten sonra tuzunu ekleyin.
Domatesler pişerken ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin dibi tutmasın.
Blenderden geçirdikten sonra bir taşım daha kaynatın ve sıcak sıcak kavanozlara doldurun. Kavanozların üzerinde 1 parmak boşluk kalsın, ağız kısımları çok temiz olmalı ki sımsıkı kapansın ve hava almasın. Ters çevirdiğiniz kavanozların üzerini örtün daha iyi vakum olur. Konserveleri kapaklarının üzerinde ters vaziyette bir gece bekletin, ertesi gün tariflerinizde kullanmak üzere uygun koşullardaki kilerinize kaldırın.
Bu sayede domatesi içinde lezzetini en fazla barındırdığı mevsimi dışında da sos ve çorbalarınızda hatta çiğ köfte de bile kullanabilirsiniz, domates koyduğunuz her tarifte mükemmel lezzetiyle yıl boyunca hep elinizin altında…
İtalyanlar da domates soslarına bu konservelerden kullanıyorlar. “İtalyan Pasata”- gerçek italyan sosunda başrolde tabii ki fesleğenle birlikte.. Onlar bu sosları hazırlarken roma domatesi kullanıyorlar.