top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

DOMATES KURUSU

Güneşte kurutma, bilinen en eski saklama yöntemlerinden biri. Antik Mısır ve Mezopotamya’da kullanılmış, bugün İtalya’dan Mısır’a, Türkiye’den Fas’a kadar birçok evde doğal yollarla yaşam ve lezzet kaynağı güneşte meyve ve sebzeler kurutulmakta.

Güneşte kurutma geleneğinin mükemmel uyum gösterdiği bir meyve olan domatesin %93’ü su, güneş altında kurutulduğunda fazlalıklarından kurtulur ki; 15 kg taze domatesten besin değerlerini, vitamin ve minerallerini yitirmeden 1 kg kurutulmuş domates elde edilir. Makarna sosları, focaccia (ekmek), bruschetta ve frittata da (omlet) kısaca domates bazlı her yemekte tatlı, hafif mayhoş lezzetiyle mükemmel olur.

Kurutma işleminin sonucunda, domatesin lezzeti yoğunlaşır sağlık gücü ortaya çıkar ve yararı artar. Normal domatese göre daha fazla tüketilebileceği için sağlığa yararı da oldukça konsantre olur. İçerdiği likopen, kurutulmuş domates ile vücuda daha fazla girer ve etkilerini daha çok gösterir. Şu bir gerçek ki yüksek ısı ve fazla miktarda tuz likopene’ne zarar verirken pişirme işlemi likopen miktarını arttırır. Domatesi sadece blenderden geçirmek bile likopen’in artması için yeterli.

Kuru domates gerçek bir kalsiyum ve demir kaynağı. Vitamin A ve C sayesinde cilt güzelliği için ideal ve aynı zamanda sağlık deposu. Kanı temizler, antioksidan olarak bilinen doğal Vitamin C deposu. Antioksidan bakımından zengin ürünler, hücrelerin korunmasına yardım ederek kanser, diyabet, kalp ve akciğer rahatsızlıkları riskini düşürür.

Malzemeler:

4 kg domates

2 tatlı kaşığı deniz tuzu

Tepsi, Izgara

Bol Güneş

Yapılışı:

Fırında kurutulduğunda domatesler başlangıçta tatlı, kurutma işleminin sonunda ise keskin asidik bir tatta olurken güneşte doğal olarak kurutulanlar kurutma işleminin başından sonuna kadar tatlı bir lezzete sahip..

Güneşte Kurutma: Ben İzmir'de yaşadığımız için ve evimiz müsait olduğu için domatesleri güneşte kurutmayı tercih ediyorum. Öncelikle domatesleri kuruttuğunuz yerin çok güzel güneş alması gerekiyor. Domates seçiminiz bu kurutma yöntemin en kilit noktası, domateslerin çok sulu olmaması lazım..

Biz İtalyan, Rio domatesini tercih ettik. Burada Armut domates (salçalık) deniliyor, uzunca ve etli bu domateslerin en bol zamanında üretimde başı çeken Manisa ve Çanakkale armut domatesleri tezgahları süslüyor. O kadar güzel gözüküyorlar ki insan eve bütün tezgahı götürmek istiyor. Olabildiğince sert domatesleri seçin vee…

İşleme başlamadan önce temiz bir tepsinin üzerine uygun bir tel yerleştirin, kururken domateslerin suyunun toplanması ve domateslerin saldıkları sularının rahat bir şekilde akması için bu gerekli. Aksi halde kurumaları için hem uzun süre gerekir, hem de küflenirler. İlk olarak yıkadığınız domatesleri ikiye bölün, kesilen yüzler yukarı bakacak şekilde dizin. Ve domatesleri güzelce tuzlayın, tuz likopen miktarını düşürüyor fakat domateslerin kurutma işlemi süresince bozulmaması için kullanılması gerekli onun için çok fazla kullanmayın.

Ortalama 5 günde kuruyor, kuruyan domateslerinizi hava almayan poşetlerde serin bir yerde ya da uygun bir kapta zeytinyağı içinde defneyaprağı veya reyhan ekleyerek saklayabilirsiniz. Sakın o zeytinyağını atmayın salatalarınızda farklılık yaratacak emin olabilirsiniz.

Fırında Kurutma: Fırında kurutmayı tercih edersiniz ikiye bölünüp kesilen yüzleri yukarı bakacak şekilde dizilen ve tuzlanan domatesleri ızgaraya dizin. Fırında 50-60 derecede 8-10 saat arasında kontrollü olarak kurutun. Yan kabukları içeri kıvrılırsa yeniden açın. Rengi asla siyahlaşmamalı. 5-6 saatten sonra kaşıkla ortalarını hafifçe bastırın. Kuruyanları teker teker toplayabilirsiniz. Suyu gidiyor kıvrılacak kadar yumuşak kalıyorlar, takır takır olmuyorlar. Kavanoza koyarak buzdolabında saklamanızı tavsiye ederim.

62 görüntüleme0 yorum
bottom of page