top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

VİŞNELİ PAY


Tarihte yapılmış olan ilk vişneli pay Kraliçe Elizabeth I’e sunulmuş. Pay’ın Amerikaya ilk gelişi İngiliz yerleşimcilerle olmuş. Payın tarihinin eski Mısırlılara kadar dayandığını biliyor muydunuz?

İlk paylar, nasıl yapıldığını Yunandan öğrenen antik Romalılar tarafından yapılmış.

Romalılar “pay” kelimesini Avrupa’ya yaymışlar “Oxford English Dictionary” 14.yy’da pay kelimesinin gerçekten çok popüler olduğunu kayıtlarına geçmiş. Romalılar tarafından yayınlanan ilk pay tarifi “Çavdar-Kabuklu Keçi Peynirli ve Ballı Pay” olmuş. En eski paylar genelde etli yapılırmış. Roma zamanında yapılan ilk Amerikan paylarının dış kabukları yenmezmiş, iç malzemeyi pişme esnasında tutma amaçlı dizayn edilmiş.

Yıllar boyu paylar geçirdikleri gelişim süreci sonucunda bugünkü halini almış. Ve “Amerika’nın en geleneksel tatlısı olmuş”. Pay Amerikan kültürünün çok önemli bir parçası olmuş, öyle ki “Elmalı Pay kadar Amerikan” deyişi günümüzde sıklıkla kullanılmakta..Benim için pay yapmak kadar yemekte çok büyük zevk. Pay hamuru, yapımında çok az malzeme kullanıldığı halde göründüğü kadar basit olmayan, çok kritik püf noktaları olan bir hamur çeşidi.

Özen göstermeniz gereken noktaları dikkatli bir şekilde uyguladığınız takdirde hamuru kıyıl kıyıl tam kıvamında pişmiş, iç malzemesi mayhoş birbiriyle müthiş uyumlu lezzetli ve yedikçe yedirten bir pay pişirmeniz garanti…

Malzemeler:

500 gr un, 1 çimdik deniz tuzu

200 gr pudra şekeri

200 gr tereyağı

4 adet yumurta

İçi İçin;

450 gr vişne, 15 gr mısır nişastası

30 ml su, 100 gr toz şeker

Yapılışı:

Tereyağı una fazla yoğurmadan yedirilir. Yumurtalar ve pudra şekeri ayrı bir kapta karıştırılır ve ortası havuz yapılmış tereyağlı unun üzerine eklenir. Hamur güzelce toplanır. 1-2 saat buzdolabında üzeri kapalı olarak bekletilir.

Merdaneyle iki yağlı kağıt arasında açılan hamur pay kalıbına yerleştirildikten sonra buzdolabına konur. Üzerine yağlı kağıt serilir, nohutlar yerleştirilir ve kör pişirme işlemi için önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verilir. 10 dakika pişirildikten sonra kuru bakliyat kaldırılır ve 15 dakika daha pişer. İlk sıcaklığı giden yarı pişmiş pay hamurunun üzerine 2 yemek kaşığı mısır unu serpilir ve fazla suyunu almadan hafifçe pişirilmiş vişneler konur.

Vişnelere kafes yapılıp önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 25 dakika pişirilir.

Kafes için kullanacağınız hamur sıkma torbası ile sıkılamayacak kadar sertse yumurta akı ekleyerek yumuşatılır öyle sıkılır eğer sıkma torbası kullanmak yerine kafesi elinizle yapacaksanız ya fitil yapılıp hamur çubukları kafes görünümünde yerleştirilir ya da merdaneyle açılıp şerit şerit kesilir kafesi öyle yerleştirilir.

Fırından çıktıktan ve ilk sıcaklığı gittikten sonra pay’ın üzerine pudra şekeri elenir.

81 görüntüleme0 yorum
bottom of page