top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

BERGAMOT REÇELİ (Bodrum)


Dünyada tanınan Bergamot'un çiçekleri küçük ve beyaz renkte olurken, güzel kokusundan dolayı, "kokulu armut" olarak da tanınmakta..,

bu ilginç narenciye meyvesinin en çok da çaya katıldığı bilinmekte; tabii içecek olarak..

Bergamot "Earl Grey" aromasıyla çayda, dünya mutfaklarında da baharat olarak, yerini almakta. Güzel kokusundan dolayı esans olarak çok popüler olan bergamotun; reçeli de dünya mutfaklarında, oldukça ünlü.

Bergamot Türkiye'de Doğu Akdeniz'de, İtalya'nın güneyindeki Calabria bölgesinde,

Fransa ve Fildişi Sahili'nde yetiştirilmekte.

Türkçede "Bey Armudu", İtalyancada "Bergamotta", Fransızcada ise "Bergamote" olarak kullanılması Türkçeye de Bergamot olarak geçmesine sebep olmuş.

Öz Türkçede "beg-armudi" olarak geçmesi de "Prens'in Armudu" olarak bilinmesini sağlamış. Etimolojisiyle ilgili bir diğer hikaye de Bergamot'un İtalya menşeli olduğu ve adını İtalya'daki "Bergamo" şehrinden aldığı.. (Bergamo Otu)

Bergamot reçeli kendine has aromasıyla gerçekten çok enteresan bir meyvenin çok enteresan reçeli bence..

Meyvenin hakkını vererek yapılmış geleneksel tam tadında bir reçeli piyasada bulmak kolay değil birkaç özel markanın ki bunu, olması gerekeni, yakalayabilmiş sadece.

Biz de maceracı lezzet avcıları olarak annemle

"biz bir deneyelim bakalım ne kadar zor olabilir ki" dedik ve bu meşakkatli reçeli yapmaya karar verdik.

İlk iş Bodrum Gümüşlük sahilde takıldığımız Zeytin Market'ten bir miktar Bergamot satın almak oldu.

“Nenemin Portakal Reçeli”nde kullandığımız yöntemi biraz geliştirerek uygulamaya koyulduk. Sonuç gerçekten taktire şayan oldu. Sizinde evinizin mutfağında denemenizi şiddetle öneririm.

Malzemeler:

2 adet bergamot (675 gr)

1 kg toz şeker

2,5 kupa su (625 gr)

3-4 tane limon tuzu

Yapılışı:

Bergamotlar ne çok ince ne de çok kalın olmak şartıyla halka halka dilimlenir. Çok ince dilimlerseniz haşlarken parçalanabilir. Dilimlenen bergamotlar üzerini geçecek kadar su doldurulmuş bir kapta iki gece üzeri kapalı olarak bekletilir. 2 kez suyu değiştirilir.

Ve haşlanır. Haşlama işlemi birkaç kez tekrarlanır, bu aşamada tadına bakabilirsiniz.

Haşlama işlemini tekrarlama kararını size

bırakıyorum ama 5 belki de 6 kez

tekrarlamanızı öneririm. Her seferinde haşlama suyunu süzüp taze suyla haşlamalısınız çünkü bergamotun acısı suyunda… En son haşlama suyu da süzüldükten sonra toz şeker eklenip bir gün sonra diğer reçeller gibi kaynatılır. Ateşten almaya yakın limon tuzu konur.

PS: Bergamot çok sulu bir meyve olmadığı için eğer şerbetini beklediğinizden fazla çekerse 1-1 oranında şerbet yapıp reçel kavanozunuza ekleyip kapağını kapatmalı birkaç gün sonra da aromalı şerbetinin içindeki nefis tat’taki reçelin tadına bakmalısınız.

107 görüntüleme0 yorum
bottom of page