top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

KALBURABASTI GİRİT USULÜ


Şerbetli tatlılar içinde 1 numaram!

Dışı çıtır çıtır, içi kıyıl kıyıl kocaman lezzet topları… İrmiğin tatlıya kattığı özellik tarif edilemez, şiddetle tavsiye ederim ki denenmeli ve mutlaka tadılmalı..

Tariflerimde her zaman orijinal reçeteye uymaya özen gösteriyorum bu düşüncemin ışığında kalbur kullanılması bence tek seçenek. Üzerine çatalla veya rendeyle iz verenler mevcut fakat o kalburabastı olmaz başka bir tatlı olur “çatalabastı, rendeyebastı vs.”

Malzemeler:

1 ölçü irmik (275 gr)

2 ölçü yağ

(1 zeytinyağı+1 ayçiçeği yağı)

1 ölçü (süt+su)

(1/2 süt+1/2 su)

1 paket karbonat (üstüne limon sık kabarsın)

1 ölçü’den 2 parmak az toz şeker (250 gr)

5,5 ölçü un ( 1,512 kg)

Şerbeti İçin;

800 gr toz şeker

800 gr su

Limon tuzu

1 ölçü = 1 silme bardak


Yapılışı:

Bütün malzeme sırasıyla karıştırma kabına konur ve güzelce yoğrulur. Hamur biraz dinlendirildikten sonra kalbura basılır.

19-20 tane kurabiye çıkıyor. Ben bu tür tatlıların porsiyonlarını büyük ve göz dolduran boyutlarda seviyorum, tercih ettiğiniz kurabiye büyüklüğüne göre çıkan kurabiye sayısı değişkenlik gösterebilir. Porsiyon büyüklüğüne ve fırınınıza göre pişirme süresi de değişkenlik gösterebilir, pişirirken dikkat edin tam kıvamında pişmezse hamur olur. Kurabiyelerinizin alt ve üstü çok iyi kızarmalı.

160 derecede 45 dakika pişirilmesi uygun.

Tatlının şerbeti için tencereye eklenen toz şekerin üzerine su konur ve ara ara karıştırarak kaynatılır ateşten almaya yakın limon tuzu katılır, bir taşım daha kaynatılan şerbetin kıvamının kontrolü için bir damlasını tırnağınızın üzerine damlatın, dağılmıyorsa tamamdır.

Özenle hazırlanmış sıcak şerbet fırından çıkarıldıktan sonra soğutulmuş tam kıvamında pişirilmiş kurabiyelerle buluşur. Kurabiyenin tatlıya dönüştüğü o an… İşte ben bu anı çok seviyorum.

1.941 görüntüleme0 yorum
bottom of page