top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

AŞKIN REÇELİ KARADUT

KARADUT REÇELİ (Doğal) – KARADUT PEKMEZİ


Thisbe ve Pyramus.. Karadut’a rengini veren aşk!

Dallarının gölgesinde Tispe ile Piremus'un aşkına şahit olup, meyvelerine kanları, yapraklarına gözyaşları dokunduğu güne kadar bütün dutlar beyazdı.

Semiramis'in ülkesi Babil'de iki genç, şehrin en güzel kızı Tispe (Thisbe) ve yakışıklı Piremus (Pyramus)… Yakın komşu olan iki gencin birlikte geçen çocukluğu, gençliğe adım attıklarında, arkadaşlıktan aşka dönüşür.

Evlenmek isterler fakat, ailelerinin görüşmeleri ve konuşmalarını yasakladığı Tispe ve Piremus herkes uykuya dalınca, evin duvarında sadece ikisinin bildiği delikte buluşur kimi zaman gözleriyle, kimi zaman dudaklarıyla.

Zaman geçtikçe yetmez olur artık saatlerce küçük deliğin izin verdiği kadarıyla birbirlerini görmek ve dokunmak.

Ertesi akşam kentin dışındaki büyük dut ağacının altında buluşup kaçmak için sözleşirler.

Tispe heyecanla sevgilisini beklerken bir ses duyar, ağzında avının kanları duran dişi bir aslan görünce koşarken omzundan kayıp düşüverir dut ağacının yakınına şalı. Aslan Tispe'nin şalını şöyle bir dişleyip uzaklaşır kan izlerini bırakıp şalın üzerine.

Dut ağacına gelen Piremus, ağacın altında sevgilisi yerine kanlı şalını ve aslanın ayak izlerini görünce, aslan tarafından parçalandığını düşünür haykırır acıyla tanrılara, hışımla çeker kılıcını, yarasından fışkıran kanlar dallardaki bembeyaz dutları boyar kırmızıya. Tekrar dut ağacına doğru yönelen Tispe sevgilisinin kanlar içinde yatan bedenini ve kanlı şalını görünce kılıcı alır eline ve düşer cansız bedeni sevgilisinin üstüne.

İki gencin bu büyük aşkını gören tanrılar, bu aşkı karadut ağacıyla ölümsüz kılarlar. Piremus'un kanını meyveye, Tispe'nin gözyaşlarını yaprağına verirler. O kan öyle bir renge döner ki dut ağacının meyvesinde, lekesini ancak yaprağı silebilir Tispe'nin gözyaşlarıyla.

Bodurum Karadut Reçeli İçin,

Malzemeler:

3 kg karadut

3 kg toz şeker

4-5 tane limon tuzu

½ çay bardağı su

Yapılışı:

Bahçedeki bodur karadut ağacından toplanan dutların sapları en dibinden kesilir. Karadut çok fazla etrafı kendi rengine boyamak istediğinden eldiven takmanızı öneririm, kullanacağınız mutfak gereçlerini de bu özelliği göz önünde bulundurarak özenle seçmenizi tavsiye ederim. Saplarından kurtulan karadutlar, onlardan reçel yapmayı planladığınız günden bir önceki gece toz şekere yatırılır.

Özsuyunu bırakan karadut, eğer sulanmakta zorlanıyorsa bir miktar su (½çay bardağı) eklenebilir, bir süzgeç yardımıyla güzelce süzülür. Elde edilen aromalı şurup 10 dakika koyulaşması için kaynatılır.

Kıvam alan şuruba karadutlar katılır ve 10 dakikada meyvesiyle birlikte pişirilir. Limontuzu miktarında size tavsiyem mayhoş bir reçel istiyorsanız cesaretli olmanız fakat çok dikkat edin istediğimiz limon ekşiliğinin ön plana çıkması değil sadece karaduta mayhoşluk vermek. Bu sırada limon tuzu da eklenen “karadut reçeli” tam kıvamında muhteşem aromasıyla kahvaltının vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda olabilecek gerçekten kuvvetli bir aday.

Karadut pekmezi elde etmek benim yöntemimle gerçekten çok pratik! Sapları ayıklanan karadutlar toz şeker eklendikten sonra, dutlar bütün özsuyunu kaybedene kadar kaynatılır. Meyve bütün suyunu şuruba verdiğinde ve şurup koyulaştığında bir süzgeç yardımıyla süzülür. Tahin ve karadut pekmezi işte mükemmel uyumun sonucunda lezzet patlaması yaratan müthiş ikili...

Narlıdere sarı buğday ekmeği kızartılır. Çıtır çıtır kızarmış, mis gibi kokan ekmek tahin pekmeze bandırılır, bandırılır, bandırılır…

53 görüntüleme0 yorum
bottom of page