top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

HUMUS RUMELİ USULÜ


Hataylılar, Tarsuslular ve İskenderunluların

“Kim daha lezzetlisini yapar?” çekişmesi, tüm Ortadoğu çanağının, sonsuz humus kavgası…

Humusun ilk nerede doğduğunun kesin bir yanıtı yok! Kimilerine göre humusun yapıldığı ilk nohut Babil bahçelerinde yetiştirilmiş.

Diğerlerine göre humus ilk kez 12’nci yüzyılda, Eyyubiler tarafından hazırlanmış.

Tek bilinen gerçek şu: Humus, adını Arapça nohut anlamı ‘hummus’dan alır, aynı zamanda Mezopotamya’da yetişen ilk ürünlerden biri…

Yunan filozoflarından Platon ve Sokrates, yazılarında en sevilen sokak yemeklerinden olan, antik döneme ait yemek tariflerinde de rastlanan, humusun besin değerinden bahseder.

Esas soru Mısır’ın mı, Lübnan’ın mı, Yunanistan’ın mı, Suriye’nin mi, İran’ın mı? Antik dönemden beri nohut ambarı Mısır, bu bitkinin en sevildiği yer.

Bu ülkede en sevilen sokak yemeği, nohuttan yapılmış olan Falafel’dir. Humus da sofralarından eksik olmayan bir yemektir.

Lübnan, humusun milli yemekleri olduğu konusunda “Her şeyden vazgeçerim ama Humus ile Falafel’den asla” demiş ve İsrail’i uluslararası mahkemelere şikâyet etmişler.

İsrail ise kendi yiyecekleri olduğu konusunda, kutsal kitapları Tevrat’ı şahit gösterirken,

Yunanlıların şahitleriyse antik çağ filozofları Platon ve Sokrates…

Şükür ki İtalyanlar, “Eski Roma’da sokaklarda en çok yenen yemek humustu” diyerek bu kavgada yer almıyorlar. İranlılarsa “Asıl bizimdir” derken öne sürdükleri bir kanıt yok.

Kendi yemekleri olduğunu kanıtlamak isteyen İsrailli aşçılar, 2009’da dev bir humus yapıp, adlarını Guinness Rekorlar Kitabı’na yazdırdılar.

“En büyük humus bizim humusumuz” dediler ve işe koyuldular. 300 aşçı tam 11,5 ton ağırlığında bir humus yaparak İsrail’in rekorunu kırdı: Bu dev humusta, 8 ton nohut,

2 ton tahin, 2 ton limon suyu, 70 litre de zeytinyağı kullanıldı. Tabii ki biz mutfağımızda daha makul miktarda malzemeler kullandık. :)

Malzemeler:

½ kg haşlanmış nohut

½ çay bardağı tahin

1-2 adet limon

2-3 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı sumak

1 tatlı kaşığı pul biber

Servisi İçin;

1 yemek kaşığı susam (silme)

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber (silme)

Yapılışı:

Bir gece önceden suda bekletilen nohut üzerini geçecek kadar su eklenerek düdüklüde haşlanır. Soğuduktan sonra kabukları soyulur. Kabuklarının soyulması şart değil ama kabukları soyulmuş nohuttan yapılan humusun diğerine oranla daha lezzetli olduğu tartışılmaz.

Kalan bütün malzeme eklenir ve mutfak robotunda karıştırılır. Üzerine zeytinyağında hafif kavrulmuş toz kırmızıbiberli susam gezdirilir.

219 görüntüleme0 yorum
bottom of page