top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge
Yazarın fotoğrafıNazlan Demir

NENEMİN PORTAKAL REÇELİ


Portakal meyvesine Hindistan’da “naranga” ve Arabistan’da “naranc” denilmiş ve Portekizlerin Çin’den dönüşleri ile “portugal” ismini alarak dilimize "portakal" ve "narenciye" olarak yansımıştır.

İpek yolunun Anadolu'dan geçtiği dönemlerde narenciye Hindistan civarından gelen ticari bir üründü.

Ümit Burnu'nun keşfedilmesiyle ticaret yolları değişmiş, Asya kıtasının Avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirilmesiyle portakal üretiminin tamamı Portekiz civarına yayılmış. Türkçeye "Portekiz'den gelen" anlamında, "Portakal" olarak girmiş. Portakal'ın Pomelo ile Mandalina'nın doğal melezi olduğu sanılmakta.

A.B.D’deki California Üniversitesindeki sonuçlara göre dünyanın en kaliteli ve en lezzetli portakalı Finike Ovasında yetişmekte ancak bu yörede yetişmediği halde Finike portakalı adı altında piyasada tonlarca kalitesiz ürün bulunmakta.

Portakal kendine özgü aromasıyla, bizim ailede geleneksel olarak reçeli yapılan meyvelerden lezzetli ve en çok tercih edilendir.

Özel sunum şekliyle de çok farklıdır. Ben de Nenemin tarifini birebir uyguladım. (Selanik Usulü)

Bu reçel için Nenelerimin tercihi Yafa Portakalıdır..

Malzemeler:

1 kg portakal

800 gr toz şeker

1 adet limon tuzu

Yapılışı:

Portakallar ne çok ince ne de çok kalın olmak şartıyla halka halka dilimlenir. Çok ince dilimlerseniz haşlarken parçalanabilir. Dilimlenen portakallar üzerini geçecek kadar su doldurulmuş bir kapta bir gece üzeri kapalı olarak bekletilir. Suyu değiştirilir ve haşlanır. Haşlama işlemi birkaç kez tekrarlanır bu aşamada tadına bakabilirsiniz.

Haşlama işlemini tekrarlama kararını size bırakıyorum;

ama 2-3 kez tekrarlamanızı öneririm. Her seferinde haşlama suyunu süzüp taze suyla haşlamalısınız çünkü portakalın acısı suyunda… En son haşlama suyu da süzüldükten sonra toz şeker eklenip diğer reçeller gibi kaynatılır.

Şeker miktarını arzuya göre 1-1 oranına kadar arttırılabilir. Ateşten almaya yakın limon tuzu konur. Kahvaltıda “Portakal Reçeli Halkası” nın üzerine “Tulum Peyniri (Erzincan, İzmir)” ufalanırsa tadı müthiş olur…

79 görüntüleme0 yorum
bottom of page