top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

DOMATES ÇORBASI


Bizim için yaz döneminde domatesin en ucuz ve en lezzetli olduğu zamanı yakalayıp en az 12 kilo domatesi derin dondurucuya atmak en önemli faaliyetlerden biridir.

Domatesler özenle yıkanıp tek tek doğranır ve kilitli buzdolabı poşetlerine doldurulur ve yemeklerde tadı, kendine has kokusu ve güzel rengiyle başrolü kaptırmamak üzere derin dondurucuda bekletilir.

Domates bizim mutfağımızın kraliçesidir, domates'siz bir mutfak düşünemeyiz..

Domates gerçekte meyve, Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiş.

İtalyanlar sarı renginden dolayı, altın elma olarak adlandırmış, kırmızı türleri daha sonra ortaya çıkmış. ABD'de ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirilmiş. Özellikle Osmanlı kırmızı renginden dolayı zehirli olduğuna inanarak yemeyi reddetmiş. Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için

'Aşk Elması' imiş, insanları romantik yaptığına inanılıyormuş.

Malzemeler:

125 gr margarin veya tereyağı

200 gr un

½ kg yaz tarla domatesi

Deepfreeze’den (derin dondurucudan)

1,5 tatlı kaşığı tuz

2 tatlı kaşığı toz şeker

1,5-2 litre soğuk su

Üzeri İçin;

Kaşar peyniri, Krema

Karabiber

Kızarmış ekmek

Maydanoz

Yapılışı:

Tencerede eritilen yağın üzerine un eklenir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Yaz döneminde bol miktarda alınıp dondurulmuş hem çok lezzetli hem de kıpkırmızı tarla domatesleri eklenen çorbanın kıvamı üzerine soğuk su ilavesiyle ayarlanır. Eğer koyu kıvamda seviyorsanız çorbaları 1,5 litre su yeterli daha sulu tercih ediyorsanız, 2 litre su koymanızı tavsiye ederim. Dumanı tüten mis gibi kokan bir domates çorbası, üzerinde biraz rendelenmiş kaşar, biraz da öğütülmüş karabiber, yanında da kızarmış ekmek soğuk kış gecelerinde içimizin ısınacağının garantisi…

39 görüntüleme0 yorum
bottom of page