top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

KESTANE PÜRELİ PASTA ve KESTANE PÜRESİ REÇELİ

Yumuşacık bir pandispanya, kaymak gibi bir krema, çikolata... Bu üçlünün lezzet bütünlüğü “işte bu!” dedirten damaktaki o tat…

Malzemeler:

Pandispanya Malzemesi;

5 adet yumurta

½ su bardağı toz şeker

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Pandispanyanın Yapılışı:

Yumurta ve toz şeker güzelce çırpılır, kalan kuru malzeme elenerek karışıma eklenir. 20 cm çapındaki kelepçeli kalıba konur. 160 derecede 30 dakika pişirilir.

Kestane Püresi Reçelli Pastacı Kreması Malzemesi;

2 yum sarısı

1 yemek kaşığı toz şeker

½ su bardağı kestane püresi reçeli

4 yemek kaşığı un – elenmiş

2 yemek kaşığı mısır nişastası – elenmiş

300 ml süt tercihen yağsız

1 tatlı kaşığı vanilya

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 adet yumurta akı

2 paket toz kremşanti, 1 su bardağı soğuk süt


Pastacı Kremasının Yapılışı;

Yumurta sarıları ve şeker bir kaseye konur, koyulaşıncaya kadar çırpılır. Un ve mısır nişastası azar azar eklenir, iyice karıştırılır. Bir tencereye süt eklendikten sonra vanilya konur, tencere kısık ateşte oturtularak karışım ısıtılır.

Isınınca (kaynamamalı) tencere ateşten alınıp, vanilyalı süt azar azar ve sürekli çırpılarak, kasedeki unlu karışıma katılır. Karışım süzgeçten yeniden tencereye geçirilip, tencere kısık ateşe oturtulur ve karışım sürekli karıştırılarak pişirilir. Yüzeyinde küçük kabarcıklar belirmeye (çiğ un tadı gidene kadar) başlayınca karıştırmayı sürdürerek 5-6 dakika pişirilir.

Tencere ateşten alınıp, hazırlanan pastacı kreması bir kaseye boşaltılır. Kasenin üstü parafilm ile örtülüp (kabuk olmasın) oda sıcaklığında 10 dakika bekletilir. Sonra buzdolabına kaldırılıp 15-20 dakika soğutulur. Kase buzdolabından alınıp, çırpılarak önce kestane püresi reçeli (miktarını tadına bakarak arttırabilirsiniz) sonra süzme yoğurdu eklenir.

Başka bir kasede yumurta akı kar haline gelinceye kadar çırpılıp azar azar öbür kasedeki pastacı kremasına eklenir. Kasenin üzeri parafilmlenir ve 1 saat buzdolabında soğutulur.

1 bardak süt ile çırpılmış toz kremşanti havasını söndürmeden yavaşça pastacı kreması ile karıştırılır. Pastanın dışını kaplamak için krem şantinin bir kısmını bırakılır.

Kestane püresi reçeli yoksa püre haline getirilmiş kestane şekeri de kullanılabilir.

Ganajı İçin Malzemeler;

200 gr bitter çikolata (%45 Kakao), 200 gr süt kreması

Ganajın Yapılışı;

Krema kısık ateşte ısıtılır. Ateşin üzerinden alınır ve çikolata eklenir; eğer, kremanın sıcaklığı çikolatayı eritmezse hafifçe ısıtılır. Ganaj hazırlamak için mikrodalgada krema ve çikolatayı ısıtmak kullanılan diğer bir yöntem…

Üzeri İçin;

Damla Çikolata

Arası İçin;

Parça bitter çikolata

Pastanın Yapılışı:

Pandispanyanın aslında güzel kesilebilmesi için bir gün beklemesi ideal..

Üç eşit kalınlıkta parçaya kesilen pandispanyanın arasına hazırlanan pastacı kreması paylaştırılır. Pastacı kremasının üzerine çikolata parçaları eklemeyi unutmayın. Pastanın dış yüzeyi ayrılan krem şantiyle kaplandıktan sonra hazırlamış olduğunuz soğumuş, hafif kıvam almış ganajla kaplanır…

KESTANE PÜRESİ REÇELİ

Bir zamanlar İstanbul konaklarında çok pişirilen, günümüzde ise hemen hemen unutulmuş “kestane püresi reçeli” hem çok besleyici hem de gerçekten inanılmaz lezzetli… Kahvaltının yanında turtalarınızda, pastalarınızda hatta kuplarınızda kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

1 kg iri kestane

3 su bardağı toz şeker

1¼ su bardağı su

2 çay kaşığı vanilya

ya da ½ adet vanilya çubuğu

Yapılışı:

Kestaneler yıkandıktan sonra, bıçakla kabukları hafif yarılır. Kaynar suya atılır. Kestaneler 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra suyu dökülür. Kabukları ayıklanır. Sonra bir tencerede üzerini örtecek miktarda suyla kuvvetli ateşte kaynatılır. Kestaneler iyice yumuşayınca suyu dökülür.

Tencereye konur üzerine su, toz şeker ve vanilya ilave edilerek hafif ateşte karıştıra karıştıra pişirilir. Arzuya göre su yerine süt ile de yapılabilir. Koyu bulamaç haline gelince tencere ateşten indirilir. Soğumaya bırakılır. Eğer süt kullanırsanız buzdolabında saklayın.

Not: Vanilya çubuklarını mutlaka kapalı bir yerde muhafaza etmenizi öneririm. Aksi takdirde kurur ve bıçakla içindeki vanilya çekirdeklerini çıkarmanız imkansız olur. Kalan vanilya kabuklarını sakın atmayın, evde toz şekerinizi sakladığınız kabın içine koyun, şekerinizin aromasının çok güzel olduğunu göreceksiniz..

71 görüntüleme0 yorum
bottom of page