top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

BİRKAÇ MEZE

Türk mutfağında oldukça önemli bir yeri olan “ordövrler” aslında “Türk mezelerinin” Avrupa mutfağına göre yapılmış türleridir. Mezeler aslında yemekten önce mideyi yemeğe hazırlayan aperatif içkiler gibi iştah açmaya yönelik yiyeceklerdir. Ve bunu her zaman göz önünde bulundurarak ister karışık ve soğuk salatalar biçiminde, ister sıcak olarak hazırlansın daima lezzetleri kadar görünüş ve sunumları da önemlidir.

Mezeler için servis fikirlerinin ucu bucağı yoktur demek çok doğru olur. Hazırladığınız mezeleri sunma şekliniz tamamen sizin hayal gücünüz ve hazırlık için ayırdığınız zamanla ilgili…

İster benim yaptığım gibi özenle seçilmiş servis tabaklarında yanında çeşit çeşit ekmek ve cipsle sunarak konuklarınızı özgür bırakarak, ister size önerdiğim sunum seçeneklerinin yardımıyla evde hazırlanan mezelerin yerini hiçbir şey tutamaz…

Tazeliğinden ve içindeki malzemelerden emin olmadığınız mezelere çok fazla paralar ödemek yerine evde pratik, hızlı ve lezzetli bir şekilde sofranızı donatmak sizce de akıllıca değil mi? Daha önce sizinle Kafkas Usulü Cevizli Acuka (Muhammere) tarifini paylaşmıştım, mutfağımızda o kadar çok meze var ki… Hangisini yapacağını gerçekten şaşırıyor insan…

EV YAPIMI MAYONEZ

Malzemeleri;

1 adet yumurta sarısı

5 gr Dijon hardalı

1½ su bardağı ayçiçeği yağı

1 adet limonun suyu

1 tutam tuz

Yapılışı;

Mayonezin güzel tutması için mikser en yüksek devirde çırpılmalı. Yumurta sarısı ve hardal güzel bir şekilde çırpıldıktan sonra ayçiçeği yağı karışıma mikser en yüksek devirdeyken çok dikkatli bir şekilde oldukça yavaş damla damla eklenir. Mayonezin kıvamı tuttuktan sonra limon suyu ve ayçiçeği yağı sırasıyla daha hızlı, daha büyük damlalar şeklinde eklenmeye devam edilir. Eğer mayonezinizin kıvamı tutmazsa karışımı sakın atmayın, başka temiz ve kuru bir kapta yumurta sarısına tekrar damla damla yağ ekleyerek mayonez kıvamını tutturun ve tutmayan karışımı azar azar bunun üzerine ekleyerek tamamlayın.

ACILI EZME

Malzemeleri;

2 adet pembe domates

1 adet kapya biber

½ adet kırmızı soğan

1 diş sarımsak

2 tatlı kaşığı 3’lü karışım salça

(domates, acı tatlı biber)

1 tatlı kaşığı ketçap

1 yemek kaşığı nar ekşisi

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz, bol karabiber, bol pul biber

Kimyon, nane

Yapılışı;

Domatesler küp küp, biber ince ince doğranır. Soğan ve sarımsak zar gibi doğranır. Diğer malzemeleri de eklenen ezme güzel bir şekilde karıştırılır.

BİBERLİ HAVUÇ

Malzemeleri;

500 gr havuç

2 adet yeşil köy biberi

2 adet kapya biber

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

3 yemek kaşığı zeytinyağı

+ 2 yemek kaşığı fındık yağı

Ya da 2 yemek kaşığı ceviz yağı

3 adet kuru acı biber

Servisi; Süzme yoğurt, küçük tortilla ekmekleri

Yapılışı;

Biberler ve havuçlar ince kibrit kibrit doğranır. Bütün malzemeler birlikte sote edilir. Küçük tortilla ekmekleri 100 derece fırında 15 dakika ısıtılır.. Süzme yoğurtla karıştırılmış biberli havuç dolu tortilla ekmek ruloları inanın bana çok lezzetli…

MAYONEZLİ HAVUÇ

Malzemeleri;

2 adet büyük havuç

1 tatlı kaşığı Dijon hardalı

2 yemek kaşığı mayonez

(mayonezi çok sevenler arzularına göre fazla kullanabilir)

Ya da 1 yemek kaşığı mayonezi süzme yoğurtla karıştırıp kullanabilir)

1 diş sarımsak (isteğe göre konur)

3-4 adet kornişon turşu

Servisi İçin;

Toz kırmızıbiber, zeytinyağı

Yapılışı;

Havuçlar kalın rendelenir. Kornişon turşu çok ince kibrit kibrit doğranır. Hafifçe karıştırılır. Üzerine kızdırılmış toz kırmızıbiberli zeytinyağı gezdirilir.

HAVUÇ SOTE

Malzemeleri;

500 gr havuç

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı toz şeker

3 adet kuru acı kırmızıbiber

5 yemek kaşığı zeytinyağı

Servisi İçin;

Baget ekmek

1 su bardağı süzme yoğurt

1 diş sarımsak

Ceviz

Yapılışı;

Havuç rendenin büyük tarafı ya da mutfak robotunun kalın rende parçası kullanılarak rendelenir. Tuz ve şekeri eklenerek zeytinyağında hafifçe sotelenir. Acı seviyorsanız daha fazla kuru acı biber kullanabilirsiniz, yağda kavrulduğunda lezzetinin ve acısının sotenin tadını bambaşka yerlere götürdüğünü göreceksiniz.

Sarımsaklı süzme yoğurt sürülmüş hafif kızarmış baget ekmek dilimleri üzerindeki havuç sote, ve her bir dilim üzerinde kocaman bir ceviz size servis önerim…

R.V. MEZESİ

Malzemeleri;

½ kg haşlanmış patates

1 adet küçük soğan

4-5 yemek kaşığı mayonez

Servisi;

Tost ekmeği

Dana jambon, kaşar peyniri

Dijon hardal

Yapılışı;

Tuzlu suda haşlanmış patatesler küp küp doğranır. Soğan incecik çentilir, arzuya göre kırmızı soğan tercih edilebilir. Mayonezi eklenerek karıştırılır. Dış kabukları alınmış üçgen kesilmiş taze tost ekmeğine biraz hardal sürülür, yine üçgen kesilmiş kaşar peyniri yerleştirilen tabanın üzerine R.V mezesi bol miktarda konur. En üstüne şerit şerit kesilmiş jambon dilimleri dağınık bir şekilde bırakılır.

PATATES SALATASI

Malzemeleri;

½ kg haşlanmış patates

2 adet taze soğan

4-5 adet tatlı sivri biber

1-2 adet acı biber turşusu

1-2 yaprak marul

1-2 yaprak lahana turşusu

½ demet maydanoz

½ demet dereotu

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı sumak ekşisi

Tuz, karabiber

Servisi İçin; Pul biber, Öğütülmüş çörek otu, Çeri domates

Yapılışı;

Tuzlu suda haşlamış olduğunuz patates doğrandıktan sonra turşular ve marul da ince ince doğranır. Ağzı kapalı bir sos kabında çalkalanan zeytinyağı, sumak ekşisi biraz tuz ve bir tutam toz şeker salatanın üzerine gezdirilir. Salatada marul olduğu için marul son dakikada eklenmeli, salata sosuyla bekleme süresi ne kadar az olursa o kadar keyifli bir salata olur. Salatada turşu kullanıldığı için tuz miktarı çok dikkatli ayarlanmalı… Servis esnasında üzerine pul biber serpilir, çörek otu öğütülür ve çeri domates eşliğinde sunulur.

101 görüntüleme0 yorum
bottom of page