top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

CEVİZLİ ACUKA


Kafkaslardan gelen acı lezzet…

Bol ceviz yemek için çok uygun bir tarif! Diğer adı “Muhammere” olan Kafkas Halklarına özgü bu tat; kahvaltıda acısız ve cevizliyken, akşam yemeklerinde acılı ve tuzlu..

Ben üniversitede sunum için Nazım Hikmet’in bir şiirini okumuştum. Ceviz ve ceviz ağacı bana hep bu şiiri hatırlatır.

Nazım Hikmet, Gülhane parkındaki bir ceviz ağacının altında sevgilisiyle buluşmak üzere randevulaşır.

Gülhane Parkına gider ve ceviz ağacının altında beklemeye başlar, tam bu sırada polisler de orada devriyeye çıkmıştır. O dönemlerde Nazım Hikmet arananlar listesinde olduğu için polislerden gizlenmek durumunda kalır ve ceviz ağacına çıkar. Nazım Hikmet ağacın tepesindeyken biricik sevgilisi Piraye gelip her şeyden habersiz ceviz ağacının altında beklemeye başlar. Polislerden dolayı aşağıya seslenemez ve çaresiz çıkarır kalemi, kağıdı ceviz ağacının tepesinde şu şiiri yazar; Nazım Hikmet Ceviz Ağacı Şiirinden bir bölüm,

Başım köpük köpük bulut içim dışım deniz Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda Yapraklarım ellerimdir tam yüz bin elim var Yüz bin elle dokunurum sana İstanbul'a Yapraklarım gözlerimdir şaşarak bakarım Yüz bin gözle seyrederim seni İstanbul'u Yüz bin yürek gibi çarpar çarpar yapraklarım Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda

Malzemeler:

3 viski (kupa) bardağı çekilmiş ceviz

1,5 kupa bayat ekmek içi

1 yemek kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı arnavut biberi (çuşka)

Yoksa chili de olabilir

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığına yakın biber salçası

1 yemek kaşığı nar ekşisi

Vişne ekşisi de olabilir

1 kahve fincanı ceviz yağı

½ kahve fincanı zeytinyağı

Yapılışı:

Katı malzemeler robotta çekilir. Kasede önce kurular, sonra hepsi karıştırılır. Kıvamı ekmeğe sürülebilecek şekilde olmalıdır, çok leziz kanepelerin olmazsa olmazı..


Baget ve çavdar ekmeğiyle lezzeti müthiş oluyor. Daha sürülebilir bir kıvam için kullandığınız yağ miktarını arttırmalısınız, ekşi sevenler biraz daha nar ekşisi ekleyerek hem kıvamını hem lezzetini tamamlayabilirler.

34 görüntüleme0 yorum
bottom of page