top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

ÇİKOLATALI VİŞNELİ MUFFIN

Muffin aslında kahvaltıda tüketilen bir besin..

2 çeşidi var; “Quick Bread Muffin ve English Muffin”

Quick Bread Muffin, kabartma tozu veya karbonat kullanılarak hazırlanır. Amerikan Muffin pişirme metodu ve şekil olarak Cupcake’e (küçük pastacıklar) çok benzer. Un, kabartma tozu, sıvıyağ, şeker ana malzemesi..

English Muffin’in un ve maya ana malzemesi.. Sizce de bizim bazlamamıza benzemiyor mu? Kahvaltı sofralarında ortadan kesilip, kızarmış olarak tüketiliyor. Tereyağı sürülüp üzerine bal veya reçel yanında sosis, pişmiş yumurta, peynir veya jambonla müthiş..

İster İngiliz olsun, ister Amerikan “muffin” denince bizim için akan sular durur. Bence sadece kahvaltıda değil 3 öğün yenebilir, gerçekten hiç sakıncası yok.. Çikolata ve vişne bir araya geldiğindeki dayanılmaz lezzet..

Bu tarifi denediğinizde eminim siz de benimle aynı fikri paylaşacaksınız.

Malzemeler:

3 adet yumurta

90 gr toz şeker

2 paket çikolata

(80 gr sütlü + 80 gr bitter)

50 gr tereyağı

100 ml süt

(150 gr + 5 yemek kaşığı) un

1 paket kabartma tozu

2/3 su bardağı vişne

2/3 su bardağı damla çikolata

Yapılışı:

Oda sıcaklığındaki yumurta şekerle çırpılır. Süt eklenen muffin karışımına yavaş yavaş benmari usulü eritmiş olduğumuz çikolata + tereyağı katılır ve mikserle karıştırılır. Ben bitter çikolatanın kakao oranını %45 tercih ediyorum.

Kekleri çok fazla şekerli sevmediğimiz için tarifteki şeker miktarı size az gelebilir arzunuza göre arttırabilirsiniz. Kabartma tozu ile unu eledikten ve söndürmemeye dikkat ederek karıştırdıktan sonra damla çikolatası ve vişnesi eklenen karışım muffin kalıbına eşit bir şekilde paylaştırılır.

Bu ölçüden 12 tane muffin çıkıyor. Eğer vişne her muffin için eşit miktarda olsun istiyorsanız kalıba koyduktan sonra vişneleri elinizle batırın. Ben hem taze hem kuru vişneyi kullanmayı denedim, her ikisinden de gayet başarılı bir sonuç elde ettim.

PS: Artık herkes benmari usulü eritme yöntemini biliyor. Ama kısacık bahsetmekte yarar görüyorum. Benmari (Bain Marie = Marie’nin banyosu) Fransızcadan dilimize geçmiş bir kelimedir. Benmari, gıdanın içinde bulunduğu kabın su dolu başka bir kap içine oturtularak alttaki suyun buharıyla yavaş yavaş pişirilmesi işlemidir. Çikolata benmari usulü eritildiği gibi benim daha sık başvurduğum bir yolla “mikrodalga fırın” kullanılarak eritilebilir ki bu çok daha zahmetsiz… Çikolata çok hassas ve narin bir gıda olduğu için eritirken çok dikkat edilmesi gerekir.

44 görüntüleme0 yorum
bottom of page