top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

MERENG (KOF KURABİYESİ, İÇİ BOŞ)


Mereng; Fransız, İsveç ve İtalyan mutfağının tipik bir tatlısı..

Yumurta beyazı ve şekerin büyülü birleşimi, bağlayıcı tuz, nişasta veya jelatin, bazen de limon, sirke veya krem tartar eşliğinde.. Vanilya, badem ve hindistan cevizi de cesur ve maceracı lezzet avcıları için bulunmaz çeşni fırsatı Mereng sadece büyülü değil, bi o kadar da gizemli..

“Larousse Gastronomique, The New American Edition of the World’s Greatest Culinary Encyclopedia” ye göre bazı tarihçiler “Tatlı Ustası Gasparini” nin keşfi olduğunu, diğerleri ise daha sonra Lorraine Dükü olan Kral Stanislas I Leszcyński’ye sunulduğunu..

Reçetenin de kızı Marie’ye geçtiğini ve bu sayede Fransa’da “Kraliçe Marie Antoinette” in özel ilgisiyle kendi elleriyle pişirilip sunulduğunu iddia ediyor. Bazı tarihçilere göre buluş daha eskiye İngiltere’ye dayanıyor.

“1604 Lady Elinor Fettiplace" e ait el yazısı reçete en eski belge…

Fransız pasta ustası “Antoine Carême” ye kadar kaşıkla şekillendirip pişirilirken, Carême’den sonra sıkma torbası kullanılmaya başlanmış.

Bir bilim adamı olarak maalesef bu büyülü durumun bilimsel bir açıklamasının varlığını inkar edemem. Yumurta beyazı çırpılır, protein zinciri kırılır, hava baloncukları etrafında yeni yapı oluşur ve hacim artar. Şekerin görevi yeni yapıyı korumak, su moleküllerini uzak tutmak.. Fırında pişerken ısının yarattığı buhar hava baloncuklarını genleştirir ve sonuç kocaman

MERENGLER!!! Aaa bi de asit, krem tartar veya sirke, eklerseniz 8 kat daha kocaman olurlar. Sonuçta “Bulut” yiyoruz..

MERENG (BEZE)

Namı değer “İçi Boş” Mürefte’de denizden eve gelip, deli gibi yolunu gözlediğimiz kurabiye.. Tuzlu denizden sonra her gün sayısız yediğimiz 'İçi Boş'lar.. Evde her pişirdiğimizde bize Mürefte’yi ve orada geçirdiğimiz güzel günleri hatırlatan lezzet...

Malzemeler:

4 adet yumurta beyazı

2 çay bardağı toz şeker

Yapılışı:

Kuvvetli motoru olan bir çırpıcıyla güzelce katılaşana kadar karıştırılır. İster kaşıkla ister sıkma torbasıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirilir.

140 derecede 45 dakika pişirilir.

Fırın derecesi 100 dereceye düşürülür ve 45 dakika daha pişirilir. Kırıklar olursa çırpılmış krema ve meyve ile karıştırılır. Çok güzel olur..

100 görüntüleme1 yorum
bottom of page