top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

ERİK MARMELATLI PAY

Mutfak dilinde sürekli “Acaba hangisi??” sorusunu gündeme getirten nadide tariflerden birisidir “Pay”.. Bugün ben çok güzel bir Pay mı?? Turta mı?? Yoksa Tart mı?? Yaptım… Bize acaba dedirten bu gizemli durumu biraz açıklığa kavuşturmanın zamanıdır.

Pay veya Turta = Börek gibi (üzeri kapalı tamamen ya da kısmen)

Pay “Pie” İngilizlerin,

Turta “Torta,Torte” İtalyanların mükemmel ağızda dağılan kıyıl kıyıl bir hamur içinde damak çatlatan lezzette bir iç malzeme ile dolu hiç kilo aldırmayan (?)! hamur işleri..

Tart “Tarte” Fransızların pek havadar (üstü tamamen açık) adeta bir meyveli tatlı pizza gibi hazırlanan tatlıları..

Ama, “Turta” deyince bizim evimizde akla gelen ilk şey Suzy’nin Tommiks’e onun kalbine giden yolu fethetmek için pişirip pişirip getirdiği, belki de bu sebepten çok ROMANTİK gelen ERİKLİ TURTA!!!

Malzemeler:

1 paket margarin (250 gr)

(bıçakla kesilecek, buzdolabından çok soğuk)

½ su bardağı su

(buz gibi, buzlu çok soğuk)

3 su bardağı un


1 çimdik tuz

1 paket kabartma tozu

İçi İçin;

1 tepeleme yemek kaşığı mısır unu (badem unu da kullanılabilir)

4-5 yemek kaşığı erik marmeladı

Yapılışı:

Küçük küçük doğranan buz gibi margarin unla birlikte mikserin hamur karıştırma parçasıyla ya da robotta kırıntı hamuru elde edene kadar karıştırılır. Kırıntı hamuruna 1 çimdik tuz ve 1 paket kabartma tozu eklenir. Son olarak hamuru toparlayacak kadar buz gibi, buzlu olursa daha da iyi olur, su yavaş yavaş eklenir.

Hamur ikiye bölünür. Parçalardan biri işlenirken diğeri buzdolabında bekletilir.

İki yağlı kağıt kullanarak fırın kabı büyüklüğünde açılan hamur kalıba yerleştirilir ve üzerine mısır unu serpilir, erik marmeladı döşenen tabanın üzerine buzdolabında bekletilen diğer hamur her tarafı eşit bir şekilde kapatılmasına dikkat ederek elle kopara kopara konur.

160 derece fırında 45 dakika pişirilir. Fırından çıkan payın üzerine toz şeker serpilir ve son olarak ilk sıcaklığı çıkan payın üzerine pudra şekeri elenir. Erik marmeladı ve hamur dengesine çok dikkat edilmesi gerekiyor.. Ne hamur ne de marmelat birbirinin önüne geçmemeli…

84 görüntüleme0 yorum
bottom of page