top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

BÖĞÜRTLEN REÇELLİ PONÇİK

Ponçik = Şişko (Rusça anlamı).. Gerçekten çok sevimli bir kelime… Sadece adı değil tadı da çok güzel. Hamuru piştiğinde bulut kadar hafif ve pofuduk, iç malzemesi ise tamamen sizin arzu ettiğiniz olan bu enfes 'Ponçik'lerin kokusu öyle davetkar ki soğumasını beklemek pek mümkün değil..

Malzemeler:

1 su bardağı süt

2,5 yemek kaşığı toz şeker

1 paket maya

2 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı tereyağı (erimiş)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet yumurta

3+1/3 su bardağı un

1 paket vanilya

Veya ½ çay kaşığı vanilya esansı


İçi İçin; Böğürtlen reçeli

Üzeri İçin; Pudra şekeri

Yapılışı:

Hamurun çift maya işleminden geçirilmesi gerekiyor. Öncelikle ılıtılmış 1 su bardağı sütün içine 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 paket maya ve 2 yemek kaşığı un konur ve homojen bir şekilde karıştırılır. Mayalanması için üzeri kapalı bir şekilde ılık bir yerde 15 dakika bekletilir.

Bu sırada tereyağı eritilir. Ben tarifimde sıvıyağ olarak zeytinyağı kullandım; fakat yağ çeşidi iç malzemesi ile değişkenlik gösterebilir, eğer böğürtlen reçeli yerine kakaolu fındık kreması kullanacaksanız fındık yağı mükemmel sonuç verecektir. Elmalı cevizli bir iç malzemeyle ceviz yağı kullanmanızı önerebilirim.

15 dakikalık bir mayalandırma süreci sonunda mayalanan malzemenin üzerine sırasıyla yağ, 1 adet yumurta ve kontrollü bir şekilde 3+1/3 su bardağı un eklenerek homojen kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.

Vanilya esansını kullanırken çok dikkatli olmanız gerekiyor fazla kullanıldığı zaman acılık veriyor.

Tekrar mayalanması için bir kenarda üstü kapalı bir şekilde bekletilir. Mayalanma gerçekleştikten, hamur iki misli büyüdükten sonra, hafifçe yoğrulur ve hamur 2’ye bölünür.

Oklava ya da merdane yardımıyla açılan hamur 8 eşit üçgen şeklinde parçaya bölünür. Reçeli konur, kenarları hafifçe bohçalanır ki içi akmasın, güzelce resimde görüldüğü şekilde sarılır. Tepsi mayası geldikten sonra 180 derecelik fırında 10-15 dakika fansız pişirilir. Fırından çıkarılan Ponçiklerin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri elenir. Elmalı iç kullanılırsa pudra şekerine çok az miktarda tarçın eklenebilir.

54 görüntüleme0 yorum
bottom of page