top of page
Marine zeytin

KARMA DENENMİŞ TARİFLER

DUDOVE

Selam

RSS Feed

Evimizin mutfağında pişenleri resmetme ve aile büyüklerinin çok özel lezzetlerini bir araya getirme arzusu kendimi mutfakta bulmama neden oldu. Yüksek Kimyagerim, laboratuvar tecrübemi mutfağımızda kullandım..

  • Instagram Sosyal Simge
  • Facebook Sosyal Simge
  • Heyecan Sosyal Simge

PROFİTEROL


Profiterol pastayı o kadar çok seviyoruz ve o kadar güzel yapıyoruz ki her zaman tercihimiz…

“Pate a Chou” (Pataşu), ilk olarak 16.yy da Fransa Kralı II. Henri’nin eşi Médicis’nin emrindeki İtalyan pastacı “Popelini” tarafından ortaya çıkartılmış. Tatlı - pasta sanatının rönesansı, Medicis’nin döneminde yaşanmış. Bu dönem Fransız tariflerinde İtalyan etkisi oldukça dikkat çekici…

Popelini bu hamuru çok da eşit olamayan yuvarlaklar şeklinde pişirip, meyve jölesi ile dolduruyormuş.

"Pate a Chaud" (Pataşo: sıcakta yapılan hamur), 18.yy da ünlü Fransız pasta ustası Avice tarafından modifiye edilmiş. Ancak tarife son halini verip, mükemmeliyete ulaştıran; Avice’in öğrencisi olan Carème olmuş. Profiterol yapımında kullanılan minik topların adı ise "Chou" ..

"Şeflerin kralı, kralların şefi" ve yemek yazarı Carème Fransız Devrimi sırasında vatan hainliği ile suçlanıp giyotinle idam edilmiş. Carème aynı zamanda, Orta Çağ’da yaygın olan; tatları gizleme-maskeleme alışkanlığından uzak “La Grande Cuisine Française” in oluşmasında da önemli rol oynayan şeflerden biri..

Şu Hamuru İçin Malzemeler:

100 gr margarin

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı toz şeker

200 gr un

3 adet yumurta

Yapılışı:

Margarin, su ve şeker ateşe konur. Margarin eridikten sonra üzerine unun tamamı bir kerede konur ve ateşten alınır. Soğuyan hamura yumurtalar tek tek yedirilir.

Yumurtaların büyüklüğüne bağlı olarak hamur 4 adet yumurta da alabilir. Homojen bir hamur elde edince, ister sıkma torbası kullanarak ister tatlı kaşığı kullanarak top top tepsiye sıkılır. 160 derecede önceden ısıtılmamış fırında 50 dakika pişirilir.


Amerikan Pastacı Kreması:

Malzemeler:

2,5 su bardağı süt

2,5 yemek kaşığı nişasta

¾ su bardağı toz şeker

4 adet yumurta sarısı

1,5 yemek kaşığı tereyağı

½ çubuk vanilya


2 paket toz krem şanti

Yapılışı:

Yumurta sarıları ve toz şeker mikserle çırpılır. Diğer tarafta vanilyalı süt ısıtılır. Çırpılmış yumurta karışımının üzerine nişasta eklenir ve çırpılır. Ilınmış süt yavaş yavaş alıştırarak yumurta karışımının üzerine konur. Karışım ocağa alınır. Koyulaşana kadar kısık ateşte pişirilir. Pişen kremaya önce tereyağı eklenir ve soğutulur. Soğuyan kremaya toz krem şanti konur ve mikserle çırpılır. Pataşu hamuru pişene ve hazır olana kadar buzdolabında bekletilir.

Çikolata Sos:

½ su bardağı pastacı kreması

½ su bardağı süt

160 gr bitter çikolata

Yapılışı:

Bitter çikolata benmaride eritilir. Kremayla karıştırılır, kıvamı sütle ayarlanır. Ocakta biraz ısıtılır ama dikkat edin çikolata yanmasın. Isıtmak gerekiyor; çünkü çikolatayı krema soğukluğu ile etkileyebiliyor.


Sunum: Pataşular kremayla doldurulur, çikolata sosla süslenir.



86 görüntüleme0 yorum
bottom of page